Befejeződött az aacheni dóm felújítása

2011. augusztus 2. 15:48 MTI

Negyed évszázad után befejeződött a világörökségi címet viselő aacheni dóm felújítása, fenntartásához azonban további támogatásokra lesz szükség.


A 35 millió eurót felemésztő munkálatok révén sikerült megállítani Észak-Európa első katedrálisának széthullását, a felújítás költségeinek harmadát magánadományokból fedezték. A dóm egyre romló állapota az 1980-as évek közepén vált tarthatatlanná, azóta folyt restaurálása. Utolsóként a kupola mozaikja nyerte vissza szépségét.

A dóm még a felújításból is igyekezett pénzt előteremteni, a lenyűgöző vallási témájú mozaikot 10 euróért lehetett megtekinteni, mialatt felújították. Négyezer látogató vásárolt jegyet, a pénzt a munkálatokra fordították. A "tűzoltó" munkák végeztével azonban az állagmegőrzés kérdésén kell törniük fejüket a szakembereknek, akik attól tartanak, elapad az adakozási kedv, ha a látogatók meglátják, milyen munkát végeztek.

Az aacheni dómot évente 1,5 millióan keresik fel, "Ha csak harmaduktól kapnánk egy eurót, jobb helyzetben lennénk" - mondta a restaurációt vezető építész.

Címkék
Haza, szeretet
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma