Horvát volt Marco Polo?

2011. április 27. 08:09 The Daily Telegraph

Olaszország felháborodással fogadta Horvátország egykori elnökének azon kijelentését, miszerint Marco Polo horvát volt.


A skandalum azt követően tört ki, hogy a velencei felfedezőről a kínai Jangcsou városában megnyílt kiállítást nem egy olasz méltóság, hanem Horvátország egykori elnöke, Stjepan Mesic köszöntő beszéde kísérte. A hajós születésének pontos ideje és helye nem ismert, a szakemberek azonban úgy gondolják, hogy Marco Polo valószínűleg Velencében látta meg a napvilágot.

Ezzel szemben néhányan úgy vélik: a legendás hajós az adriai Korcula szigetén született, amely ma Horvátország része. Az elmélet szerint Marco Polo édesapja, Maffeo Pilic dalmát kereskedő volt, nevét pedig később olaszosította Polóra.

A Jangcsouban épült múzeumot azért alapították, mivel a felfedező 1282 és 1284 között itt töltött be tisztséget. Az ebben a hónapban felavatott intézmény megnyitásakor Mesic elmondta: „Marco Polo egy felfedező, aki Horvátországban született, s megnyitotta Kínát Európa előtt”. Az olasz vezető napilap, a Corriere della Sera „nevetségesnek” és „provokációnak” nevezte az ex-elnök kijelentéseit.

„Marco Polót horvát származással felruházni, csak azért mert a sziget ma Horvátország részét képezi, a történelmi tények túlzott szétfeszítésével ér fel” – írja a lap, amely később rámutatott: az egységes Olaszország megteremtője, Garibaldi is Nizzában született, mégse állítja senki, hogy a Risorgimento hőse francia lett volna.

Címkék
Haza, szeretet
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma