A Franco-kori csecsemőrablásokat vizsgálják Spanyolországban

2011. február 4. 10:12 The Daily Telegraph

Vizsgálatot követel a Francisco Franco spanyol diktátor által jóváhagyott csecsemőrablás áldozatait képviselő érdekvédő szervezet, amely mintegy 260 eset után nyomozna.


Az elrabolt gyermekeket és családjaikat képviselő szövetség, az Anadir a madridi igazságügy-minisztérium hivatalánál nyújtotta be keresletét, s hozzá DNS-teszteket, illetve a bűncselekményben részt vett ápolók tanúvallomásait csatolta.

A kereslet azt a 261 egykori áldozatot képviseli, akit még a Franco-éra alatt raboltak el. Enrique Vila, az Anadir ügyvédje további egykori érintetteket vár, akik csatlakozhatnak felhívásukhoz. „Egyre több és több hívást kapunk olyan emberektől, akik azt állítják, hogy nincs fizikai hasonlóság közte és a szülei, illetve nagyszülei között, vagy a szülei örökbe fogadták, esetleg egykék” – mondta el Vila.

Az Anadir szerint mintegy 300 ezerre tehető a hasonló esetek száma az 1939 és 1975 közötti időszakban, de a folyamat egészen a nyolcvanas évek végéig tartott. „Nagyon nehéz megbecsülni, hány család lehet érintett, mivel sok gyermek úgy nőtt fel, hogy erről az egészről nem tudott, s lehet, hogy úgy is halnak meg” – tette hozzá az ügyvéd.

Franco baloldali ellenfeleinek gyermekeit állami jóváhagyással szakították el a szülőktől, ami gyakran a spanyol katolikus egyház tetszésével találkozott, mivel attól az ország marxista befolyásának csökkentését várták. 1940-ben dekrétumot adtak ki, amely megengedte, hogy a gyermekeket elvegyék a szülőktől, ha az „erkölcsi nevelést veszélyeztetve látják”.

A történészek szerint sok gyermek került egyházi kötelékbe, papok vagy apácák lettek, míg másokat illegálisan adoptáltak.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma