2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Országimázs volt az első spanyol szívátültetés

2011. január 20. 08:07 The Daily Telegraph

Beperelték Francisco Franco családját Spanyolország első szívátültetése miatt, mivel a beteg leszármazottjának állítása szerint a műtétre politikai célok miatt volt szükség.

Christian Barnard Dél-Afrikában véghezvitt, a történelem első, emberről emberre történő szívátültetése után egy spanyol orvos is megkísérelte a hőstettet, növelve a fasiszta rezsim nemzetközi tekintélyét. A 41 éves vízvezeték szerelő, a szívritmuszavarban szenvedő Juan Rodriquez azonban csak 27 órával élte túl a műtétet. A férfi lánya, Maria Jesus Rodriquez Boga most beperelte a családorvost, Cristobal Martinez Bordiut, mondván, a műtétre nem kellett volna sort keríteni, s anyagi elégtételt venne a balul sikerült operáció miatt.

Rodriguez szerint az 1998-ban elhunyt orvos erre még a műtét előtt ígéretet tett, de a család egy árva centet nem látott a kilátásba helyezett anyagi kárpótlásból. „Biztosította édesanyámat, szó szerint, hogy gondoskodik a ’jövőmről’ és a ’tanulmányaimról’ – nyilatkozta az asszony a spanyol El Pais napilapnak.

Rodriguez úgy gondolja: apja egészségi állapota miatt egyszerűen alkalmatlan volt arra, hogy műtétet hajtsanak végre rajta, amit ráadásul saját orvosa is ellenzett. A családra azonban elviselhetetlen nyomás nehezedett, amikor megtudták: a Franco-rezsim nemzetközi tekintélye forog kockán. „Van egy fotó apámról, amely közvetlenül a műtét előtt készült, s ezen sokkal egészségesebbnek látszik, mint amilyen én most vagyok” – mondta el Rodriguez, aki szerint apja állapotát eltúlozták a műtét elvégzése érdekében.

A sebész – aki nem mellesleg Franco lányát, Maria del Carment vette feleségül – vezette azt az orvosi csapatot, amely a diktátort 1975-ben bekövetkező halála előtt is vizsgálta. Bordiut a nyolcvanas évek közepén, szakmai képességeinek hiányosságaira hivatkozva mentették fel madridi állásából, amiről a sebész szentül meg van győződve, hogy a háttérben politikai motivációk álltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár