Megoldatlan maradt Lorca halálának rejtélye

2009. december 18. 09:28 The Daily Telegraph

Megoldatlan maradt a spanyol polgárháború egyik máig kísértő rejtélye: az állítólag Federico Garcia Lorca maradványait rejtő sír feltárása során a régészek nem találtak emberi maradványokat.


Alfaracarban az állítólag Lorca mellé temetettek hozzátartozói évek óta kampányoltak a feltárásokért, ezt azonban a Franco rezsim áldozatainak szimbólumává vált költő családja sokáig ellenezte, mondván a hasonló feltárások semmit nem oldanak meg. Egy helyi bíró ítélete kapcsán azonban nemrég beleegyeztek a munkálatokba, és azt is bejelentették, hogy ha szükséges, DNS-mintákat adnak az esetlegesen előkerülő maradványok azonosításához.

A kutatók azonban nem jártak eredménnyel, hiszen a terület két hónapon át folyó feltárása nem hozott eredményt, és az állítólagos temetkezési helyen nem találtak emberi maradványokat.

A szakértők szerint ezért most újra felerősödhetnek a Lorca sorsával kapcsolatos spekulációk, akit 1936-ban, a spanyol polgárháború kitörésekor gyilkoltak meg Franco katonái. Ennek körülményeit a mai napig rejtélyek övezik: a legnépszerűbb elméletek szerint baloldali köztársasági nézetei, vagy épp homoszexualitása miatt végezhettek vele.

A maradványok megtalálásának kudarca Ian Gibson, a költő életrajzírója számára is rossz hír, hiszen korábban a Lorcát kivégző alakulat tagjaival készített interjúk alapján épp ő határozta meg a sír helyét. Ebből kiderült, hogy Gabriel Garciát három másik emberrel, így egy féllábú tanárral, és két helyi matadorral együtt lőtték le, majd temették egy domboldalba. Gibson azonban kitart, és szerinte a maradványok a közelben lehetnek, így érdemes lenne a keresési területet jobban kiterjeszteni.

Vannak, akiket azonban mindez nem győzött meg, és szerintük Franco a kivégzés miatti nemzetközti botrány miatt Lorca maradványainak elköltöztetéséről határozott. Több ilyen eset is volt: a történészek szerint a hasonló halálosztagok a polgárháború és Franco 1975-ig tartó uralma során körülbelül 130 ezer embert öltek meg. Ezen tömegsírok legtöbbje a mai napig ismeretlen, és feltárásuk a politikai viták kereszttüzében szerepel.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma