2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdték García Lorca feltételezett tömegsírjának exhumálását

2009. október 29. 14:29 MTI

Spanyol szakértők megkezdték annak a tömegsírnak az exhumálását, ahol feltehetően Federico García Lorca, a 20. századi költészet kiemelkedő alakja is nyugszik. A sírfeltárás előkészítését a terep megtisztításával szerdán kezdték el - mondta el Sara Gil archeológus, a szakértői csoport tagja, ennél többet azonban nem árult el a munkálatokról.

Lorcát társaival együtt Franco tábornok katonái végezték ki egy Granadához közeli elhagyatott hegyvidéki település, Alfacar mellett a spanyol polgárháború első napjaiban. A polgárháború kitörésének idején a 38 éves Lorcát már Spanyolországban és világszerte is elismert íróként és költőként tartották számon. Baloldali nézetei és homoszexualitása azonban szálka volt Franco hívei és a római katolikus egyház szemében.

Az exhumálást a Lorcával együtt eltemetettek hozzátartozói kérték. A költő családja nem értett egyet a sír megbolygatásával, azonban korábban kijelentették, ha mégis feltárják a maradványokat, hajlandóak DNS-mintát adni a költő azonosításához.

Az 1936-39-ig tartó polgárháborúnak számos civil áldozata volt. Baltazar Garzon bíró szerint Franco katonái 114 ezer polgári áldozat haláláért felelősek. Ezeknek a tömegsírban nyugvó halottaknak egyike Lorca. A Történelmi Emlékezet Helyreállításának Szövetsége elnevezésű szervezet a kilencvenes évek óta nyújt segítséget a hozzátartozóknak a polgárháborúban eltűnt szeretteik sírjainak felkutatásában. Adataik szerint eddig 1700 áldozatot sikerült azonosítaniuk.

Ian Gibson ír származású történész szerint a sír feltárására már csak az ország megbékélése miatt is szükség van. "Ebben az országban szörnyű polgárháború dúlt. Még mindig 130 ezer ember nyugszik közös sírokba, árkokba, mezőkre, vízmosásokba temetve. Borzasztó dolog ez az itt élők számára" - érzékeltette Gibson, az elismert Lorca-szakértő, akinek kutatásai segítettek a költő nyughelyének meghatározásában. "Bár mindkét oldalon voltak áldozatok" - tette hozzá Gibson -, "míg a 40 éves diktatúra alatt a győztesek méltóképp eltemethették halottaikat, a legyőzöttek még a sírok környékére sem tehették be a lábukat".

A tömegsír exhumálása és a maradványok azonosítása feltehetően hónapokat vesz majd igénybe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár