Megmentenék a régi temetőket

2008. október 12. 17:44

Az English Heritage örökségvédelmi szervezet legújabb kampányában a régi temetők megmentésére szólít fel: szerintük ugyanis a természet erőivel együtt pusztító vandalizmus a múlt egy fontos részletét tüntetheti el.


A szakértők bíznak a kezdeményezés sikerében: szerintük ugyanis a pár éve újra népszerűvé vált családkutatás kapcsán talán könnyebben felhívhatják a figyelmet a temetői örökség védelmére, és annak megújítására is. Egy múlt héten kezdődött tanácskozáson erről, és a temetők karbantartásának mikéntjéről is tanácskoztak Nagy-Britanniában.

A hazai helyzet sem nevezhető rózsásnak: bár történelmi értékű temetőink nagy része viszonylag jó állapotban van, egyes helyeken politikai viták, míg máshol vandálok teszik tönkre az elhunytakra való emlékezés helyszíneit.

A sok áttemetés, megszűntetés, a fővárosi temetők egyedülállóan mostoha sorsa miatt a fővárosi temetők története, a bennük rejlő értékek szinte ismeretlenek. A Múlt-kor budapesti temetőket bemutató sorozatában egy magánszorgalomból végzett kutatás adatai alapján állítottunk emléket a sírkertek megkövült nyugalmának. Rövid történeti vázlatok alapján, neves halottak jelentős síremlékei közül válogatva mutattuk be a budapesti temetők még meglévő, s megőrzendő értékeit.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma