Megbocsátották Dante pokoli bűneit

2008. június 20. 12:17

700 év után döntött úgy a firenzei városi tanács, hogy elengedik Dante Alighieri, Itália leghíresebb költőjének még ma is érvényben lévő büntetését.

A firenzei városi tanács indítványa eltörölte a Dante ellen 1302-ben hozott ítéletet, amelyben halálbüntetéssel fenyegették meg, ha még egyszer beteszi a lábát a városba. A feloldozást a városi tanács 19:5 arányú szavazata hozta meg. Firenze polgármestere ezért hamarosan a város legmagasabb kitüntetését adományozza posztumusz a költőnek, illetve hivatalosan is bejelentik a büntetés eltörlését.

Az ítélet akkor száműzetésbe kényszerítette a poétát, aki következő 20 évét a félszigeten vándorolva töltötte, és végül 1321-ben Ravennában hunyt el. Száműzetése során írta meg az Isteni színjátékot, három részes utazását a pokolban, purgatóriumban és mennyországban.

Dante 1265-ben egy firenzei nemesi családba született, így a pápaság és a Német-római császár hívei közti állandó küzdelemben nőtt fel. Részt vett a város függetlenségéért folytatott küzdelmekben, és 1300-ban a város egyik vezetőjévé választották. Hatalmának azonban rossz vége lett, ugyanis a pápaág híveinek hatalomra kerülésével perbe fogták, és amikor nem jelent meg, kétévnyi börtönre és 5000 firenzei forintra büntették. Ezt azonban nem fizette meg, így máglyahalálra ítélték.

A döntés ellenzői azonban azzal érvelnek, hogy az ilyesfajta feloldozások teljesen értelmetlenek, hiszen Dante sosem írta volna meg élete főművét, és költészete sem fejlődött volna, ha nem száműzik Firenzéből.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma