Pornót forgatott az NDK hadserege

2008. március 31. 11:00

Bár a kommunizmusban az erotika hivatalosan a hanyatló nyugat ópiumának számított, az egykori NDK fegyveres erői saját pornófilmeket készítettek - derült ki egy múlt héten bemutatott dokumentumfilmből. Az alkotásokat csak a katonai főtisztek és a kifelé prüdériával tüntető keményvonalas politikusok nézhették meg.

Az egykori kommunista titkosszolgálat, a Stasi archívumában őrzött pornórészleg titkai a múlt héten váltak közismertté, amikor a kelet-németországi MDR csatorna egy erről készített dokumentumfilmben ismertette a furcsa alkotásokat. A filmben bemutattak eredeti jeleneteket is, így mindenki láthatta, ahogy a hadsereg női beosztottjai leszbikus csókokat váltottak egymással, vagy éppen sisakban, félmeztelenül pózoltak a katonai parádékon.

A három részes sorozat első, Pornografie made in GDR (Pornót készítettek az NDK-ban) címet viselő epizódja bemutatta, hogy a Varsói Szerződés tagállamai közül a legnagyobb haderővel bíró NDK-ban egy 160 fős filmes stáb készítette az amatőr pornót. A stáb egykori tagja, a ma 57 éves Dietmar Schürtz színészként vett részt a forgatásokon, és egy interjúban elmondta: a különleges egységet 1982-ben hozták létre, és 1989-ig, azaz a rezsim összeomlásáig 12 filmet készítettek.

Az alkotásokat titokban, de az idősebb tisztek jóváhagyásával készítették, és azok bemutatásán az ország katonai és politikai elitjének minden prominens tagja jelen volt. A filmeket 16 milliméteres kamerákkal vették fel, és stúdióként egy katonai kórházat használtak. A filmben szereplő, "szexéhes nőket" Schürtz szerint a seregben szolgáló fiatal civil nők közül válogatták ki. Szerinte amikor felkérték őket, szinte mindannyian azonnal igent mondtak a szereplésre.

Az erotikus klipek stílusa a dokumentumfilm szerint a korai skandináv pornófilmekre hasonlított. Az egyik bemutatott jelenetben például egy munkás vár orvosi konzultációra, majd egy doktornő lép be a terembe, és utasítja a férfit, hogy vetkőzzön félmeztelenre. Amikor a férfi emlékezteti őt, hogy csak az autóját jött megszerelni, a doktornő letépi magáról a köpenyt, és a férfire veti magát, mondván: hálás azért, hogy valaki megszereli az autóját a nyersanyaghiánnyal küzdő országban.

A filmek éles kontrasztban állnak az kommunista állami prüdériával, amelynek keretében a nyugati szexfilmeket egytől egyig betiltották, és az erotikus magazinokat is mind elkobozták a határon.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma