2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

101 ember, aki megváltoztatta a világot – megjelent a Múlt-kor őszi különszáma

2016. október 7. 08:37

Világraszóló magyarok. Bölcsek, szentek, próféták. Politikai vezetők, kulturális ikonok és a tudomány megszállottjai, akik nem csupán maradandót alkottak, de tevékenységüknek köszönhetően a történelmet és az életünket is megváltoztatták, befolyásolták. Olykor pozitívan, míg egyes esetekben kifejezetten károsan. A Múlt-kor őszi különszámában most róluk olvashat.

A Múlt-kor idén ősszel igazi különlegességgel lepi meg olvasóit. 101 olyan embert válogattunk össze, akiknek sokat köszönhetünk mindennapi életünk során. Ezek a nők és férfiak valóban világviszonylatban is meghatározóak voltak, maradandót alkottak saját területükön. Az összeállítás igazi kuriózuma a „Világraszóló magyarok” blokk, amelyben olyan művészeket, tudósokat mutatunk be, akiknek nemzetközi szinten is ott lenne a helyük a hasonló összeállításokban. Hiszen mennyivel szegényebb lenne a világ például Robert Capa háborús tudósításai, Szent-Györgyi Albert C-vitaminja vagy akár Bíró László golyóstolla nélkül!

Rövid írásainkból számos érdekesség derül ki. Például, tudta-e, hogy...

...Michelangelo a Sixtus-kápolna oltárképén az alvilág egyik alakját, Minószt a pápa szertartásmesteréről mintázta meg – mégpedig bosszúból, ugyanis lesújtó kritikával illette a művet?

...Liszt Ferenc, a zenetörténelem első modern értelemben vett sztárjának koncertjein nők tucatjai sikoltozva ordították a nevét, olykor gyilokra keltek egy hajtincséért, sőt volt olyan hölgy is, aki a zongoravirtuóz elhajított szivarcsikkét ékszerbe foglalva fűzte a nyakláncára?

...Churchill 1908-as leánykérésének tervezett időpontjában éppen békésen szundikált?

...a középkori krónikák szerint hosszú szempillájú és hosszú nyakú Mohamed próféta 25 éves korában feleségül vett egy 40 éves özvegyasszonyt, akit annyira szeretett, hogy – az arab szokás ellenére – amíg a nő élt nem is lett újabb neje?

...Kodály Zoltán Budapest ostromát egy zárda pincéjében komponálással töltötte, és 77 éves korában még újranősült?

...Mussolini gyermekkorában gyakran verte osztálytársait, egy alkalommal pedig tintát loccsantott a véleménye szerint vele tiszteletlenül beszélő tanára arcába?

...Neumann Jánosról Princetonban elneveztek egy utcasarkot, ahol többször is balesetet okozott autójával?

...Gavrilo Princip elfordítva fejét állítólag oda sem nézett, amikor a Habsburg főhercegi párt lepuffantotta?

...a 3 hüvelykes floppylemezt Jánosi Marcell találta fel, és csak azért nem lett belőle világraszóló magyar siker, mert a Budapesti Rádiótechnikai Gyár akkori igazgatója ellenezte a projektet?

... I. Nagy Péter cár volt az első orosz uralkodó, aki elhagyta az országot, és Hollandiában inkognitóban még hajóácsként is dolgozott?

...egy alkalommal Martin Luther King mellkasába egy merénylő levélkést döfött, és elég lett volna egy tüsszentés, hogy az amerikai polgárjogi mozgalom vezetője belehaljon a sérüléseibe?

A Múlt-kor őszi különszáma október 7-től kapható az újságárusoknál. 101 egyedi történet vár Önre. Ha csak egy kiadványt olvas el idén ősszel, legyen ez az!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár