2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény II. János Pál pápáról

2017. május 18. 12:30

1. Kilencvenhét éve, 1920. május 18-án született Karol Wojtyla. A történelem első lengyel pápája, a 2014. április 27-én szentté avatott II. János Pál pápa Szent Péter utódai közül a harmadik leghosszabb ideig, 26 évig, 5 hónapig és 17 napig vezette a katolikus egyházat.

2. A Karol Wojtyla néven született II. János Pál szentté avatására kevesebb mint tíz évvel halála után került sor. Ennél gyorsabb csak Padovai Szent Antal kanonizációja volt a 13. században.

3. A holland VI. Adorján pápa 1522-23-as regnálása után 455 évvel, 1978-ban – II. János Pál megválasztásával – került ismét nem olasz pápa az egyházfői székbe.

4. A katolikus egyház két csodatételt köt II. János Pál nevéhez. A francia Marie Simon-Pierre, valamint a Costa Rica-i Floribeth Mora Diaz is a pápa halála után, az egykori egyházfőhöz imádkozva gyógyult fel betegségéből.

5. Fiatalkorában Karol Wojtyla hobbijai közé tartozott a futball és a síelés, de a színészkedés, valamint a vers- és drámaírás sem állt távol a későbbi egyházfőtől.

6. Karol Wojtyla az ellenzéki mozgalmak támogatójaként nagy szerepet vállalt a kelet-európai kommunista rezsimek megbuktatásában.

7. Bár a pontos számot illetően vannak eltérések, a források egyöntetűen arról számolnak be, hogy Karol Wojtyla legalább 10 nyelven beszélt. Munka előtt minden reggel öt nyelven olvasott újságokat.

8. Karol Wojtyla pápasága alatt a világ 129 országában járt. Utazásai során több mint egymillió kilométert tett meg, többet, mint bármelyik pápa a történelemben.

9. II. János Pál a vallásközi párbeszéd híveként többek között – a pápák közül elsőként – egy mecsetbe és egy zsinagógába is ellátogatott, a zsidóságot pedig nyilvánosan megkövette az antiszemitizmus bűneiért.

10. Bár II. János Pál súlyosan megsérült az ellene Mehmet Ali Agca török terrorista által 1981-ben elkövetett merényletkísérletben, az egyházfő megbocsátott az elkövetőnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár