2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vikingek "költöztek" Schallaburg várába

2015. április 22. 16:11 MTI

A viking korról és a vikingek történetéről nyílt kiállítás az alsó-ausztriai várkastélyban, Schallaburgban.

A vikingekről számos olyan téves és általános kép él, amelyet az utóbbi évtizedek régészeti és történelmi kutatásai jelentősen megváltoztattak. Ezeket az új ismereteket és a vikingek mindennapjait mutatja be a schallaburgi tárlat csaknem 500 tárgy segítségével. Kiderül az is, hogy a vikingek magukat nem is így nevezték és a valóságban nem is hordtak szarvakkal ellátott sisakot, csupán Richard Wagner A Nibelung gyűrűje című operájában ábrázolták őket így.

A kiállítás 23 termében csaknem 1300 négyzetméteren mutatják be a vikingek közösségi és családi életét, vallási és temetkezési szokásaikat. Látható az a fontos kutatási eredmény is, hogy a viking közösségben élő nők összehasonlítva az akkori társadalmi szokásokkal igen önállóak voltak, akár harcokban is részt vettek.

Az interaktív tárlaton a vikingek rúnaírásával szöveget lehet fejteni, bemutatkoznak a viking mitológia fontos istenei, megismerhetők azok a ma is használatos német szavak, amelyek a vikingektől eredeztethetők, kipróbálható, hogy mennyire nehéz felemelni egy viking kardot és beszerezhető a vikingkori kenyér receptje is.

A vikingek örökségével kapcsolatban mai napig fontos munkálatok zajlanak. A bécsi Ludwig Boltzmann kutatóintézet Norvégiában, Svédországban és Dániában folytat kutatásokat, a látogatók a legújabb vizsgálati módszereiket is megismerhetik.

A november 8-ig nyitva tartó tárlat a Svéd Történeti Múzeummal, a Museums-Partner Innsbruck és a Lokschuppen Rosenheim kiállítóközponttal közösen készült, a nyár folyamán pedig számos kísérőprogramot kínál a rendezvény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár