Őrült uralkodók

Torzított koponyán hordott diadémok és gonoszűző szempárok

2019. január 15. 11:58

Vasárnapig látogatható a szegedi Fekete ház ősi arany- és ezüstkincs kiállítása. A tárlaton találkozhatunk gonoszelűző szempárokkal, a hunok torzított koponyáin hordott diadémokkal és a dák királyi udvar kincseivel is. A több mint ezer darabból álló kollekció január 20-ig várja az érdeklődőket.

Gonoszűző szempárok

Különleges arany- és ezüstkincseket láthatnak az érdeklődők a szegedi Fekete házban július óta. A több mint ezer darab káprázatos tárgy többezer év ezüst- és aranyművességét öleli át és bemutatja a csodálatos tárgyak mögött rejlő történeteket, titkokat is.

A kiállításon látható például több gonoszelűző szempár: a peretui vezéri sírban talált edények egyikére helyezték el a különleges szemeket, míg az agighioli fejedelmi sír esetében egy sisakról mered a látogatókra a szigorú tekintet. A szempárokat azért tették temetkezéskor az elhunyt mellé, hogy elűzzék a gonosz, ártó szellemeket.

Az ékszerek, viseleti tárgyak között találjuk azokat az aranyból készült csodálatos karpereceket, melyek a dák királyi dinasztia tulajdonában voltak. A leletek újkori története igazán kalandos: nemesfém-tolvajok két tucat karperecet loptak el bő tíz évvel ezelőtt a régészeti lelőhelyről. Amikor elfogták őket, azt állították, hogy az ékszerek nem eredetiek, hanem egy ismerősük készítette őket nemrégiben görög aranypénzek beolvasztásával. A hazugságra szerencsére fényt derítettek a szakemberek, így a karperecek megmenekültek, a rablók pedig elnyerték méltó büntetésüket.

A különleges ékszerek sorát bővítik a hun korból származó diadémok, melyeket a hun asszonyok a homlokukon hordtak. Ebben az időszakban előszeretettel alkalmazták a koponyatorzítás eljárását: a csecsemők fejét elkötötték, hogy lapos homlokuknak köszönhetően felnőtt korukban mongoloid vonásokkal rendelkezzenek. A koponyatorzítás nem járt agykárosodással, habár a kisgyermekek valószínűleg nehezen viselték a folyamatos kötést a fejükön.

Az ősi arany- és ezüstkincs kiállítás a 19-20. században a mai Románia területén előkerült értékes, izgalmas leleteket mutatja be. A tárlat január 20-án, vasárnap 18 órakor zárja be kapuit a Fekete házban.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!