2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több ezer holokauszttúlélőt kényszerítettek fogolytáborba a britek

2015. november 17. 11:15 MTI

Elárverezik a Palesztinába irányuló zsidó kivándorlás jelképévé vált Exodus nevű hajó izraeli zászlaját: a decemberre meghirdetett jeruzsálemi nyilvános aukción 100 ezer dollárról (29 millió forintról) indul a licit a kék-fehér lobogóért. 

A december 2-i árverést bonyolító Kedem aukciósház katalógusa szerint a zászló "összességében jó állapotban van. Foltok és gyűrődések láthatók rajta". A zászló többször gazdát cserélt az elmúlt évtizedek során. Az aukciósház nem hozta nyilvánosságra a lobogó jelenlegi tulajdonosának kilétét.

Az Atlanti-óceánon közlekedő luxusgőzösből a brit, majd az amerikai hadiflotta második világháborús csapatszállító hajójává vált President Warfieldet 1946-ban vette meg közvetítők révén az államalapítás előtti cionista félkatonai szervezet, a Hagana - a későbbi reguláris izraeli hadsereg - elődje. A hamarosan Exodusra átkeresztelt hajó 1947 júliusában - amerikai zsidó önkéntesekből toborzott legénységgel - a dél-franciaországi Sete-ből indult útnak titokban Palesztina felé, 4500 holokauszttúlélő zsidóval a fedélzetén.

A Palesztina felett fennhatóságot gyakorló brit erők azonban még Haifába érkezése előtt feltartóztatták a hajót. A legénység és az utasok végül megadták magukat, és a hajó kikötött Haifában. A horgonyzó gőzös zászlaját Mike Weiss amerikai zsidó önkéntes vette le a hajó árbocáról, amit egy brit hírtársaság meg is örökített annak idején. A háromperces videó tavaly került fel az internetre.

A zsidó menekültek többségét végül Németországban tették partra, ahol táborokba internálták őket. Az eset - két évvel a második világháború vége után - világszerte felháborodást váltott ki. Ez arra késztette a brit kormányt, hogy a gyarmati fennhatósága alatt álló Ciprusra, táborokba szállítsák át a menekülteket, akik végül a zsidó állam 1948-as megalapítása után Izraelbe mehettek. A később Philadelphiában letelepedett Weiss 1977-ben egy jeruzsálemi barátjának adta a zászlót, amelyről nem tudni, hogy hol töltötte az elmúlt évtizedeket. A december 2-i aukción a hajó egyik utasának jiddisül írt naplóját is eladásra kínálják 1500 dolláros kikiáltási áron - írja a Háárec izraeli újság internetes oldala. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az Exodus zászlaja

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár