2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Több évtizede keletkezett kihallgatási iratokat kért Moszkvától Raoul Wallenberg családja

2016. szeptember 23. 09:45 MTI

A második világháborúban több mint 100 ezer magyar zsidót megmentő Raoul Wallenberg családja a svéd diplomata kivégzését állítólag bevalló Viktor Abakumov volt szovjet nemzetbiztonsági miniszter kihallgatásának iratát kérte az orosz hatóságoktól, miután a KGB szovjet titkosszolgálat volt főnökének, Ivan Szerovnak erről tanúskodó emlékiratai napvilágra kerültek - közölte csütörtökön Susanne Berger a Wallenberg halála körülményeit vizsgáló svéd bizottság koordinátora. 

Viktor Abakumov a második világháború ideje alatt a szovjet kémelhárítás, majd a nemzetbiztonsági minisztérium vezetője volt, míg 1954-ben ki nem végezték. Ivan Szerov, a KGB 1954 és 1958 közötti főnökének a közelmúltban megtalált és nyilvánosságra hozott emlékiratai szerint kihallgatása során Abakumov azt állította, hogy a nemzetbiztonsági hatóságok börtönében sínylődő Raoul Wallenberget meggyilkolták, méghozzá  Joszif Sztálin szovjet pártfőtitkár és Vjacseszlav Molotov külügyminiszter utasítására.  Szerov emlékirataiban azt írta: "Semmi kétségem, hogy Wallenberget 1947-ben kivégezték".

A második világháború vége óta rejtély, hogy mi lett a sorsa az 1912-ben született svéd üzletembernek, Raoul Wallenbergnek, akit 1944 nyarán a svéd külügyminisztérium Budapestre küldött, hogy segítsen a magyar zsidóknak. Az akkor harmincnégy éves svéd embermentő diplomáciai védettséget ígérő menleveleket osztogatott, ún. "védett" házakat hozott létre Budapesten, amelyek lakóinak svéd állampolgárságot és a háború utánra névlegesen befogadást ígértek Svédországba. Wallenberg a zsidó gyerekek ezreit is otthonokban védte, sőt olykor személyesen - többször élete kockáztatásával - mentett ki embereket Auschwitzba induló transzportokból vagy halálmenetekből.

Wallenbergnek azután veszett nyoma, hogy 1945-ben  a szovjetek  Budapesten letartóztatták. A szovjet hatóságok később azt állították, hogy a svéd embermentő 1947-ben a börtönben meghalt. Szerov emlékiratainak az a jelentősége, hogy egy egykori illetékes egyértelműen azt állítja: nem természetes halállal halt meg, hanem megölték Wallenberget. A kivégzéséről határozó parancs egykori okát azonban nem magyarázta Szerov. A vészkorszakban végrehajtott hőstetteiért 1966-ban a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Emlékintézet a Világ Igaza kitüntetést adományozta Wallenbergnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár