2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Teljesen ép maja hieroglifákat tártak fel Guatemalában

2015. július 21. 08:32

A La Corona-i Regionális Régészeti Projekt keretében kutató régészek két hieroglif írással díszített kőtáblát, valamint egy jó állapotban megmaradt, az i. sz. 5. századra datálható, két darabban megmaradt sztélét is találtak Guatemalában.

Az egyik, hieroglif írással díszített kőtábla

A Tulane Egyetemen végzett antropológus, Luke Auld-Thomas az El Achiotal-i feltárási területen talált rá arra a szentélyre, amely a törött sztélé darabjait tartalmazta. A kutatók szerint a - már több évszázaddal ezelőtt is törött állapotban lévő - sztélét egy másik helyről szállították a zárt szentélybe, ahol az ezt követő évszázadok során El Achitotal lakosai adományokat vittek a sírokhoz, ami jelzi a hely kimagasló kulturális értékét. 

David Stuart, a Texasi Egyetem kutatója szerint az El Achiotal-i feltárási területen talált sztélé 418. november 22-én, egy komoly politikai krízis idején születhetett. Az achiotali király valószínűleg azután kezdett el uralkodni a területen, miután 378-ban egy Sihyaj K’ahk’ nevű, Teotihuacánhoz köthető hadvezér elfoglalta Tikalt, amivel új időszámítás kezdődött a maja történelemben.  "A sztélé a maja történelem egyik korai, kevésbé ismert korából származó királyáról mesél" - mondta Marcello A. Canuto, a Tulane Egyetem Közép-Amerikai Kutatóintézetének munkatársa, és az El Achiotal-i ásatások társigazgatója.

A kutatók emellett La Coronában két, szinte teljesen ép állapotában fennmaradt, hieroglif írással díszített kőtáblát is találtak. A leleteket Maxime Lamoureux St-Hilaire, a Tulane Egyetem egykori diákja fedezte fel a La Corona-i feltárási területen található palotában. A táblákat eredetileg máshol - valószínűleg egy templomban - állították ki, és csak később kerültek a palota északkeleti sarkának közelébe. A tárgyakat szerencsére nem találták meg a fosztogatók, mivel egy szerény sarokszoba falába voltak beépítve.

Az egyik, 702-re datálható táblán egy calakmuli király látható tánc közben, míg a másik, valamikor a 7. század végén keletkezett leleten La Corona királya, Chak Ak’ Paat Yuk beiktatásához vezető szertartások - utazások, könyörgés az isteneknek, tisztelgés az ősök előtt stb. - leírása olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár