2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Teljesen ép maja hieroglifákat tártak fel Guatemalában

2015. július 21. 08:32

A La Corona-i Regionális Régészeti Projekt keretében kutató régészek két hieroglif írással díszített kőtáblát, valamint egy jó állapotban megmaradt, az i. sz. 5. századra datálható, két darabban megmaradt sztélét is találtak Guatemalában.

A Tulane Egyetemen végzett antropológus, Luke Auld-Thomas az El Achiotal-i feltárási területen talált rá arra a szentélyre, amely a törött sztélé darabjait tartalmazta. A kutatók szerint a - már több évszázaddal ezelőtt is törött állapotban lévő - sztélét egy másik helyről szállították a zárt szentélybe, ahol az ezt követő évszázadok során El Achitotal lakosai adományokat vittek a sírokhoz, ami jelzi a hely kimagasló kulturális értékét. 

David Stuart, a Texasi Egyetem kutatója szerint az El Achiotal-i feltárási területen talált sztélé 418. november 22-én, egy komoly politikai krízis idején születhetett. Az achiotali király valószínűleg azután kezdett el uralkodni a területen, miután 378-ban egy Sihyaj K’ahk’ nevű, Teotihuacánhoz köthető hadvezér elfoglalta Tikalt, amivel új időszámítás kezdődött a maja történelemben.  "A sztélé a maja történelem egyik korai, kevésbé ismert korából származó királyáról mesél" - mondta Marcello A. Canuto, a Tulane Egyetem Közép-Amerikai Kutatóintézetének munkatársa, és az El Achiotal-i ásatások társigazgatója.

A kutatók emellett La Coronában két, szinte teljesen ép állapotában fennmaradt, hieroglif írással díszített kőtáblát is találtak. A leleteket Maxime Lamoureux St-Hilaire, a Tulane Egyetem egykori diákja fedezte fel a La Corona-i feltárási területen található palotában. A táblákat eredetileg máshol - valószínűleg egy templomban - állították ki, és csak később kerültek a palota északkeleti sarkának közelébe. A tárgyakat szerencsére nem találták meg a fosztogatók, mivel egy szerény sarokszoba falába voltak beépítve.

Az egyik, 702-re datálható táblán egy calakmuli király látható tánc közben, míg a másik, valamikor a 7. század végén keletkezett leleten La Corona királya, Chak Ak’ Paat Yuk beiktatásához vezető szertartások - utazások, könyörgés az isteneknek, tisztelgés az ősök előtt stb. - leírása olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár