2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ritka fotósorozat a Beatles kezdeteiről

2015. október 20. 12:37

Az 1961. december 17-én készült képek Albert Marrion helyi liverpooli fotós nevéhez fűződnek, akit a banda új menedzsere, Brian Epstein bérelt fel, hogy lőjön pár képet a fiatal bandáról. Paul McCartney, John Lennon és George Harrison mellett ekkor még nem Ringo Starr, hanem Pete Best látható. A fotós legalább harminc képet készített, azonban ezekből 16-ot egyből kiselejteztek, ugyanis Lennon és McCartney elrontotta a pózt. A fotókon még jól látszik, hogy a Beatles tagjai karrierjük kezdetén vannak, és még távolról sincs tapasztalatuk a pózolásra: a beállásuk sokszor suta, kezüket tördelik és félszegen tekintenek a kamerába.

Ritka fotósorozat a Beatlesről
A galériáért kattintson a képre

A legjobban egyébként a legelső kép sikerült, később ezt sokszorosították, és erre adták az autogramokat, valamint a Mersey Beat magazin címlapján is ez a fotó szerepelt. Az utolsó fotó pedig azon az albumon volt látható, amelyet a Decca Records észak-londoni stúdiójában a négy, akkor még teljesen ismeretlen fiatal 1962. január elsején előadott és rögzítették is.

Az együttest akkor már számos lemezkiadó vállalat utasította el; a Deccánál majdnem egy teljes órát kaptak a bizonyításra, 15 dalukat énekelhették el, ami első látásra úgy tűnt, meggyőzte a kiadót. A producer, Tony Meehan elmondása szerint nem látott semmi akadályt az együttműködés előtt, és azt ígérte Brian Epsteinnek, hogy néhány hét múlva értesíti őket a végső döntésről.

Néhány nappal később azonban elállt a szerződéskötéstől a Decca Records, mondván „a gitárbandák már kimentek a divatból, Mr. Epstein, a Beatlesnek nincs jövője a show bizniszben”. A stúdió végül a Brian Poole és a Tremeloes nevű zenekarokat karolta fel, amivel fennállása legnagyobb baklövését követte el. Az EMI már nem volt ilyen szűklátókörű, s szárnya alá vette a pop-rock együttest, amely sokszorosan megtérítette a belefektetett pénzt: több mint egymilliárd eladott lemezével a világ legsikeresebb együttese lett.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!