2019. tél: Fagyos téli ütközetek

John Lennon boldogtalan gyermekkora nélkül sosem lett volna Beatles 

2014. november 28. 09:37 MTI

John Lennon boldogtalan, gyötrelmekkel teli gyermekkora nélkül sosem lett volna Beatles - állítja a nyugati popkultúra egyik legnagyobb ikonjáról készült új életrajzi könyv szerzője. 

Beatles

Francis Kenny liverpooli születésű társadalomtudós több mint 150 könyvet olvasott el a Beatlesről, és az elmúlt öt évét a John Lennonhoz közel álló személyek kikérdezésével, valamint kutatással töltötte. Véleménye szerint ha Lennont vizsgálva eltekintünk a felszíntől, egy depresszív, öngyilkosságra hajlamos személyiséget találunk, akit boldogtalan, gyötrelmekkel teli gyermekkorának élményei kínoztak egész életében.

A kutató szerint az énekes-dalszerző életét egy dolog mentette meg: a Beatles. A világ egyik leghíresebb bandája sosem alakult volna meg, vagy vált volna oly jelentőssé Lennon magánya és boldogtalansága nélkül. Az énekes gyermekkora gazdag táptalajnak bizonyult Lennon zsenijének kibontakozásához, amely számos verset és dalt adott a világnak. "Költészete, szavai, rajzai és mindenekelőtt a Beatles ellenszer volt, a depresszióból való menekülés lehetséges útja" - hangsúlyozta Francis Kenny.

Könyvében a szerző sok eddig nem ismert és olykor sokkolónak ható egyszerű tényen keresztül meséli el, mi tette John Lennont azzá, akivé vált, és különös figyelmet szentel belső és külső konfliktusainak. Francis Kenny többek között kiemeli a világhírű zenésszel kapcsolatban, hogy sikertelen volt az iskolában, elvették imádott édesanyjától és szigorú, tekintélyelvű nagynénjére bízták. Egy középosztálybeli otthonban élt, ami konfliktusokhoz vezetett a banda korai éveiben - Lennon azzal az állandó félelemmel élt, hogy kiközösítik társai, amiért nem felel meg eléggé a liverpooli munkásosztály ideáljának.

A Making of John Lennon című könyv pénteken jelenik meg az Egyesült Királyságban.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!