2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orvul, lesből támadva gyilkolhatták meg Ötzit

2016. szeptember 20. 15:56 MTI

Ötzi, a világhírű gleccsermúmia felfedezésének 25. évfordulóját háromnapos kongresszussal ünneplik az észak-olaszországi Bolzanóban, ahol 47 új eredményt is bemutatnak a jégbe fagyott embert kutató tudósok, akik szerint például Ötzi baltáját toszkánai rézből kovácsolták, és a férfit orvul, lesből gyilkolták meg.

A hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a réz, amiből az őskori férfi baltája készült, Közép-Itáliából származik. A baltából vett mintát összehasonlították több különböző eredetű rézmintával, és megállapították, hogy Ötzi eszköze dél-toszkánai rézből készült. A friss eredetmeghatározás számos új kérdést vet fel az alpesi térség és Közép-Itália közötti kereskedelmi és kulturális kapcsolatokról, a népesség vándorlásáról - hangsúlyozták a szakértők, akik a jövőben ezeket a területeket is tanulmányozni szeretnék.

Azt a korábbi feltételezést, hogy Ötzi rézművességgel foglalkozott volna, cáfolták. Ugyan a hajszálak pontos vizsgálata magas arzén- és réztartalmat állapított meg, az új elemzések azt mutatták, hogy a bőrben és a körmökben igen kevés az arzén. A fejlettebb készülékekkel végzett új CT-vizsgálatok azt is megmutatták, hogy Ötzi érelmeszesedéstől szenvedett, mindenekelőtt a koszorúerek állapota volt súlyos. Paul Gostner radiológus szerint ez azért érdekes, mert mindig is azt feltételezték, hogy a természeti népeknél nincs kockázata a szív- és érrendszeri betegségeknek. Öztinél genetikai okai lehettek az elváltozásnak - magyarázta Gostner.

A gyilkosságot, amely a férfi halálát okozta, több tudományterület képviselői közösen nyomozták ki. Alexander Horn, a müncheni bűnügyi rendőrség főfelügyelője szerint orvul, lesből elkövetett bűntényről lehetett szól. Az orvosi leletek új elemzése azt mutatja, hogy a férfi testében talált nyílhegy erős belső vérzéseket okozott, Ötzi elesett és beütötte a fejét. Végül minden bizonnyal halálra fagyott. Horn meggyőződését fejezte ki, hogy Ötzit nem menekülés közben ölték meg. Erre az a körülmény utal, hogy halála előtt bőségesen belakomázott.

A lövés nagy távolságból érkezhetett. Ebből arra következtettek, hogy a tettes el akarta kerülni a közvetlen konfrontációt, így elmondható, hogy Ötzit orvul, alattomban támadták meg - magyarázta Horn. A gyilkosság indítéka egy korábbi összetűzés lehetett. Ötzi egyik kezén fegyver ejtette sebet találtak, már több napos lehetett. Nem rabolták el tőle az értékes tárgyakat, amelyeket magánál hordott, ez pedig arra utal, hogy személyes konfliktus állhatott a bűntény hátterében - mutatott rá Horn. Két német hegymászó, Erika és Helmut Simon 1991. szeptember 19-én fedezte fel az 5300 éves újkőkori holttestet az Ötz-völgyi-Alpokban, 3210 méteres magasságban. Nevét a megtalálás helyről kapta, övé a legrégibb, teljes épségben fennmaradt emberi holttest.

A jubileum alkalmából a Dél-tiroli Régészeti Múzeum és a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) Múmiakutató Intézete háromnapos tudományos kongresszust szervezett. A szerdán befejeződő 3. Bolzanói Múmiakongresszuson 25 év kutatásait és a legújabb eredményeket mutatják be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár