2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orosz túszok is áldozatul estek a csecsen terroristák ellen indított gáztámadásnak

2021. október 26. 14:33 Múlt-kor

A színház főbejáratát pásztázó reflektorok hirtelen kialudtak. A megfigyelők lélegzet-visszafojtva figyelték az épületet rohamozó kommandósokat. A pár másodpercnyi, végtelennek tűnő csöndet a fegyverek zaja törte meg. 19 évvel ezelőtt, 2002. október 26-án kezdődött a moszkvai Dubrovka színház ostroma.

Három napig tartó eredménytelen tárgyalás után, 2002. október 26-án, az orosz különleges erők egyik egysége megrohamozta a csecsen terroristák irányítása alá került moszkvai Dubrovka színházat.

Az állig felfegyverzett csecsenek, akik a 29. hadosztály egyik öngyilkos osztagaként identifikálták magukat, az általuk fogságba ejtett több mint 800 túsz életéért cserébe az orosz csapatok kivonását követelték Csecsenföldről.

A terroristák eltökéltek voltak, és nem hajlottak az egyezségre. A kialakult patthelyzetben az orosz hatóságok egy elég kockázatos akció mellett döntöttek: gáztámadást hajtottak végre a színházat elfoglaló fegyveresekkel szemben.

Az egyik túsz visszaemlékezése szerint közvetlenül a támadás megkezdése előtt vékony, ködszerű, égett szagot árasztó felhő ereszkedett alá a színház mennyezetéről, majd sok terrorista és túsz elájult.

Azok, akiknek sikerült az arcukat zsebkendőkkel és sálakkal eltakarniuk, kevesebbet lélegeztek be a mérgező gázból, így nagyobb esélyük maradt arra, hogy életben maradjanak.

„Mintha megittam volna egy vödör vodkát” – így emlékezett vissza az egyik szerencsés túlélő a belélegzett gáz hatására.

A terroristákat végül 129 túsz élete árán sikerült kiiktatni. Az áldozatok nagy része nem a lövöldözésben, hanem a gáz belélegzése miatt vesztette életét.

Az orosz terrorelhárítókat az akció után rengeteg kritika érte a közvélemény szerint rosszul kivitelezett akció és a mérgező anyag alkalmazása miatt, amelynek összetételét az illetékesek nem hozták nyilvánosságra.

Még az egészségügyi személyzet tagjainak – akik egyébként lőtt sebekre és gránátok okozta sérülésekre számítottak – sem volt semmi információjuk arról, hogy a bevetés során pontosan milyen szerrel hatástalanították a színházban tartózkodó fegyvereseket.

Az ostrom után az orosz elnök Vlagyimir Putyin a nemzethez intézett beszédében elkerülhetetlennek nevezte a támadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Beszédében kiemelte, hogy míg az oroszoknak van, addig a terroristáknak és a terrorizmusnak nincs jövője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár