2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ókori királysírokra bukkantak Görögországban

2019. december 19. 09:58 MTI

Nagyjából 3500 évvel ezelőttről való, két monumentális királysírt fedeztek fel amerikai régészek egy mükénéi kultúrához tartozó palota szomszédságában a dél-görögországi Peloponnészosz régióban.

kincs
Kép forrása: nullahategy.hu / AP / Copyright 2018 Frode Kvalo / Greek Culture Ministry

A  görög kulturális minisztérium kedd esti közleménye szerint a bronzkori püloszi palota mellett lévő föld alatti, kupolás sírok (tholosz) teteje az ókorban beomlott, aminek következtében a kamrák annyira megteltek földdel és törmelékkel, hogy megközelíthetetlenné váltak a fosztogatók számára.

A két sírt ugyanakkor már korábban többször feldúlták, nem úgy, mint egy másik mükénéi sírt, amelyet 2015-ben fedeztek fel a közelben, benne nagy mennyiségű arany-, valamint ezüstkinccsel, ékszerekkel, és amelybe feltehetőleg Pülosz egy korai uralkodóját temették.

A most feltárt sírokban egy – bikákat és árpakalászokat ábrázoló – arany pecsétgyűrűt, valamint egy Hathor egyiptomi istennőt ábrázoló aranyamulettet találtak a régészek, akik szerint a leletek a bronzkori kereskedelmi és a kulturális kapcsolatokról árulkodnak.

A minisztérium szerint a felfedezés jelentőségét az adja, hogy értékes információkkal szolgál a mükénéi kultúra (i.e. 1650-1100) korai szakaszáról.

A nagyobbik sír padlószinti átmérője 12 méter, kőfalainak magassága 4,5 méter, ami kevesebb mint a fele az eredeti magasságuknak.

A másik sír nagyjából kétharmad ekkora és falai két méter magasra nyúlnak. Mindkét tholoszt az elmúlt két évben fedezték fel a Cincinnati Egyetem régészei.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!