2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki volt Kozmutza Flóra?

2015. szeptember 1. 16:46 MTI

Kozmutza Flóra építkező személyiség volt, határozott, erős akaratú, kitartó asszony, noha a mindennapi életben csendesnek, visszahúzódónak tűnt - mondta el a tárlat keddi megnyitóján lánya, Illyés Mária művészettörténész, Illyés Gyula hagyatékának gondozója. Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra életét idézi meg születésének 110. évfordulója alkalmából az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Mert szemben ülsz velem címmel szeptember 1-jén megnyílt kiállítása.

Mint Illyés Mária művészettörténész emlékeztetett, Illyés Gyuláné folytatója volt egy akkor még általános tudományos hagyománynak, pedig az elméleti kutatás helyett leginkább a gyakorlat érdekelte, elsősorban cselekvő ember volt. Gyógypedagógiai kutatási eredményei is mind konkrét célok és feladatok nyomán jöttek létre - jegyezte meg.

Illyés Mária kiemelte: édesanyja naplója hallatlanul értékes dokumentuma a kornak, kiadatlanok azonban még többek között azok a feljegyzései, melyeket férje mondott el neki egyes versei létrejöttének körülményeiről. Gereben Ferencné Várbíró Katalin, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézetének főiskolai tanára beszédében felidézte, hogy tanítványként, majd munkatársként ismerhette és becsülhette Kozmutza Flórát. A fényképek, tablók relikviák egy tevékeny életút mozzanatait tárják a látogatók elé, Kozmutza Flórát többek között mint költőfeleséget, hivatását gyakorló pszichológust, gyógypedagógust mutatják be - hívta fel a figyelmet.

Az OSZK törzsanyagából és kézirattárából származó anyagok mellett a családi hagyatékból és a Gyógypedagógia Főiskolától kapott, eddig nem publikált dokumentumokkal színesített kiállításban József Attila Kozmutza Flórához írt utolsó szerelmes versei mellett többek között megtekinthető Illyés Gyula feleségéhez írt, a kiállítás címét inspiráló műve, egy hozzá írt, érzelmes levél is. A költő naplójából pedig kiderül, hogy Illyés Gyula miért nem foglalhatta versbe felesége nevét, illetve arra is fény derül, hogy a több mint négy évtizedes házasságuk alatt tett-e mégis kivételt.

A tárlaton központi helyet kap Illyés Gyula Könnyező című versének eredeti kézirata, amely a költő utolsó találkozását örökíti meg József Attilával, emellett eredeti fényképeket lehet látni József Attiláról. Kozmutza Flóra volt a Gyógypedagógiai Főiskola első női oktatója, 1973-tól igazgatója, valamint a Damjanich utcai új épületkomplexum alapítója. Szakmai tevékenységéről éppúgy számot ad a kiállítás, mint Illyés Gyula mellett végzett irodalmi munkásságáról. A tárlat a könyvtár hetedik szintjén, a katalógustérben tekinthető meg november 28-ig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár