Hitler elfeledett szövetségesei

Középkori technikával épül egy francia vár, tíz év múlva elkészül

2016. szeptember 15. 15:59 MTI

Még 10-15 évig tarthat, amíg elkészül Franciaországban Guedelon vára, amelyet 13. századi szerszámokkal, korabeli stílusban építenek a kilencvenes évek vége óta. A munkálatok megkezdéséhez biztosították a finanszírozást, ám jelenleg már a látogatók tartják el az építkezést.

Guedelon vára

A burgundiai építkezésen mintegy negyvenen dolgoznak: a kőfaragók, kőművesek és kovácsok erejüket és idejüket nem kímélve csak koraközépkori szerszámokat használnak a munkájukhoz. Kalapáccsal törik a követ, amelyet egy kőbányából fejtenek, az agyagot és a homokot is maguk termelik ki és fakerékkel húzzák fel az építőanyagot a falakra.

A Guedelon vár építése 1997-ben kezdődött, miután egy régészeti feltárás során kiderült, hogy a helyen egykor egy középkori vár állt. A terv megálmodói a középkori építészet eddig megválaszolatlan kérdéseire keresnek magyarázatot, egyúttal azt remélik, hogy bizonyítékkal szolgálhatnak a fenntartható építészettel kapcsolatban.

A kőfaragóként dolgozó 44 éves Clement Guerard szerint a projekt a régészeti örökségek hatékonyabb megőrzésében is segíthet. Bár az építők számára nyilván frusztráló, hogy a középkori technikák nagyon időigényesek Guerard megjegyezte: "mi inkább a minőségre összpontosítunk a mennyiség helyett".

A munkálatok megkezdéséhez biztosították a finanszírozást, ám jelenleg már a látogatók tartják el az építkezést. Évente mintegy 300 ezer turista keresi fel a francia várat, hogy láthassa, hogyan épül. Emellett minden évben százak állnak be maguk is egy időre az építők közé.

A kőművesek idén a vár nyugati sarkában álló bástyán, a nyugati várfalon és a várkápolna tornyán dolgoztak. A Guedelon vár előreláthatólag 10-15 év múlva készülhet el, de az építkezés vezetői már azt tervezik, hogy egy középkori faluval is megtoldják majd a projektet.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!