2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler és egy zsidóvá nyilvánított kislány furcsa barátságáról tanúskodó fényképet árvereztek el

2018. november 16. 13:58 MTI

Az Egyesült Államokban 11 520 dollárért (3,3 millió forint) árvereztek el kedden fotót, amelyen Adolf Hitler mosolyogva átkarol egy (nagy)anyai ágon zsidó származású kislányt.

A fekete-fehér fénykép 1933. június 16-án készült propagandacélból, nem sokkal a náci vezér kancellárrá történt kinevezése után. A fotót Heinrich Hoffman, Hitler hivatalos fényképésze készítette, és azt a náci diktátor aláírásával a kislánynak, az akkor hétéves Bernhardine Rosa Nienaunak ajánlotta. Mint később kiderült, a kislány anyai nagyanyja, Ida Voit zsidó volt, így a későbbi nürnbergi törvények értelmében negyed zsidónak számított (az anyaelvű zsidó jog alapján pedig teljesen zsidónak).

Rosa Nienau és édesanyja először 1932-ben találkozott Hitlerrel, de a kettejük közti különleges kapcsolat 1933-ban alakult ki, amikor Rosa egy csoport tagjaként a bajorországi Obersalzbergben felkereste a náci diktátort annak születésnapja alkalmából. Amikor Hitler megtudta, hogy a lánynak ugyanakkor van a születésnapja, mint neki, elhívta berghofi rezidenciájára epret enni és fagyizni. Innentől a kis Rosa Hitler bácsinak szólította a Führert.

Hitler és a kislány barátsága 1932-től 1938-ig tartott, és akkor sem szakadt meg, amikor kiderült Rosa Nienau zsidó származása. Hitlert a környezete hiába próbálta meg lebeszélni a barátkozásról, a kapcsolat végül csak 1938-ban szakadt meg, miután Rosát és édesanyját eltiltották attól, hogy Hitler közelébe menjen. Visszaemlékezések szerint ezt Adolf Hitler már tudomásul vette, de egyáltalán nem örült neki.

Bernhardine Rosa Nienau öt évvel később, 1943-ban halt meg gyermekbénulásban. A Chesapeake City-i (Maryland) Alexander Historical Auctions árverezőház nem fedte fel sem az eladó, sem a vásárló kilétét. A marylandi aukciósház már korábban is árverezett el Hitlerhez köthető tárgyakat, 2017 februárjában például 243 ezer dollárért adott el egy náci szimbólumokat viselő piros telefonkészüléket, amelyet valaha Hitler használt, és egy másik vevőnek eladott 24 300 dollárért egy elzászi kutyát ábrázoló porcelánt is, amely ugyancsak a néhai diktátoré volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár