2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét horrorfilm, amelyet valós események ihlettek

2018. október 31. 19:11 Múlt-kor

Gyakori mondás, hogy a legjobb történeteket az élet írja. Ez sok esetben igaz fordítva is: az emberi természet sokszor képes nagyobb borzalmak elkövetésére, mint amekkorát az elme ki tud találni fiktív történet gyanánt. Alább olvasható hét horrorfilm, amelyeket megtörtént esetek ihlettek.

Démonok között (2013)

A 2013-as Démonok között, valamint annak 2015-ös folytatását ihlető állítólagos szellemjárások annyira rémisztőek, hogy az ember azt gondolja, ilyet kizárólag az írók fantáziája szülhet. A filmeknek azonban több valóságalapja lehet, mint hinnénk.

A filmsorozat Ed és Lorraine Warren életének fejezeteit dolgozza fel. A korábban tengerészként és rendőrként szolgáló, 2006-ban elhunyt Ed saját bevallása szerint autodidakta „démonológus” volt akit a katolikus egyház felhatalmazott ördögűzések végzésére (erre sosem szolgált bizonyítékkal), felesége, Lorraine pedig állítása szerint tisztánlátó és médium, aki a házaspár által leírt esetekben e tulajdonságai segítségével tudott kommunikálni különféle nem e világi lényekkel, amelyeket férje kutatott fel. A pár 1952-ben megalapította az Új-Angliai Pszichikai Kutatás Társaságát (New England Society for Psychic Research), és számos általuk tapasztalt eseményt könyv formájában is megírtak.

A 2013-as Démonok között (The Conjuring) című film egy 1971-es esetet dolgoz fel, amikor a Rhode Island állambeli Harrisville-ben a Perron család egy 14 szobás tanyasi házba költözött, és ott különös jelenségeket tapasztalt. A család eleinte nem tulajdonított jelentőséget a furcsa zajokra, szagokra és el-eltűnő tárgyakra, amíg utána nem néztek a ház történetének. Mint kiderült, korábban nyolc nemzedéken át egyazon család tagjai éltek itt, akik közül többen is különös körülmények között lelték halálukat a házban vagy akörül.

A Perronék által talált információk szerint a 19. században a házban lakott egy Bathsheba nevű, boszorkánysággal vádolt nő, aki megölte saját gyermekét, majd öngyilkos lett, elátkozva bárkit, aki a földjére költözne. A család arra jutott, a boszorkány szelleme kísérthet a házban, ezért segítségül hívták a Warren-házaspárt. Warrenék egy évtizeden keresztül rendszeresen jártak a Perron-családhoz, azonban az ijesztő jelenségek nem szűntek meg.

Egy Lorraine által végzett szeánsz során a Warren-házaspár beszámolója szerint a családanyát, Carolynt megszállta Bathsheba szelleme, amelyet végül Ed Warren űzött ki belőle. A nő a szellem hatása alatt állítólag természetellenesen mély hangon beszélt, és megkísérelte megölni egyik lányát. A történtek ellenére a Perron család az 1980-as évekig a házban lakott, miután azonban elköltöztek, a különös jelenségek megszűntek.

A Warren-házaspárnak hasonló tapasztalata volt később az angliai Enfieldben, ahol elmondásuk szerint egy tárgyakat mozgató és dobáló szellem zaklatott egy családot az 1970-es évek végén. Ez az eset szolgált a film 2016-os folytatásának alapjául.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A holttestek elszállítása az Ocean Avenue 112-bőlEd GeinJelenet Ed Gein házábólAz eredeti Annabelle-baba a Warren-házaspár múzeumábanSawney Bean ábrázolása egy metszetenA Perron-házA legrégebbi ismert kép a Perron-házrólA ház St. Louisban, ahol állítólag Roland Doe-t kezeltékA letartóztatott Ronald DeFeoSawney Bean barlangja előtt egy kora újkori ábrázolásonEd Gein egyik széke, emberi bőrből készült huzattalAz Ocean Avenue 112 1973-ban (a házat azóta többször átépítették, hogy ne legyen felismerhető)Édesanyja próbálja nyugtatni Anneliese Michelt egy ördögűzés közbenAnneliese Michel a halála előtti időszakban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár