2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hegymászással és kőszálikecske-lakomával búcsúzott az árnyékvilágtól Ötzi

2021. szeptember 19. 10:23 Múlt-kor

A popkultúra legnagyobb nyomozózsenijei is értetlenül állnának halála előtt: fején zúzódások, hátában nyílvessző és vérnyomok mindenütt. A hivatalos verzió az orgyilkos, lesből támadó nyilast teszi felelőssé, de a fagyhalál sem teljesen kizárható végkifejlet. A laktózérzékeny, 61 tetoválást a testén viselő és pénztárcájában amulettet hordozó rézkori vadász, Ötzi mumifikálódott holttestét 30 éve, 1991. szeptember 19-én találta meg egy német házaspár.

Ötzi
Ötzi a műtőasztalon – a fagyott múmia feltárja 5300 éves titkait

Rézkori rejtély

Máig megoldatlan rejtély a feltehetőleg vadászó életmódot folytató „jégember” 5300 évvel ezelőtti halála. A korszakos leletnek számító, épségben fennmaradt emberi holttestre egy német hegymászó házaspár, Erika és Helmut Simon bukkant rá az Ötz-völgyi Alpokban 1991. szeptember 19-én. Ekkor még arra gondoltak, hogy a 3210 méteres magasságban megtalált múmia egy szerencsétlenül járt hegymászó, ám szeptember 23-án már az Innsbrucki Egyetem egyik professzora jelent meg a helyszínen, majd kimentették Ötzit az olasz-osztrák határvidéken található lelőhelyről.

A rézkorban, valamikor Kr. e. 3370 és 3100 között elhalálozott ősembert testi adottságai alapján ma már kifejezetten alacsonynak mondanánk, de a kor átlagának 157 centiméteres magasságával – a fagy zsugorító hatásával kalkulálva ennél némileg magasabb lehetett – és 50 kilogrammos testtömegével tökéletesen megfelelt. Sötét, középhosszú hajú, feltehetően szakállas, barna szemű férfi lehetett, aki 45 évével ebben a korszakban már szinte matuzsálemnek számíthatott.

A kezdetben makkegészségesnek vélt elődünkről az évtizedek alatt fokozatosan derült ki, hogy egészségi állapota közel sem volt kielégítő. Érelmeszesedésben szenvedett, ráadásul genetikai hajlama volt a kardiovaszkuláris megbetegedésekre. A modernkori jelenségnek tartott laktózérzékenységet is kimutatták a múmiából vett mintákból, továbbá Lyme-kór is gyötörte Ötzit, akit szájhigiéniája folytán egyetlen mai fogkrémreklámban sem szerepelhetett volna.

A legősibb tetoválások cím büszke birtokosaként nem kevesebb, mint 61 motívumot varratott testére élete folyamán. Funkciójukat tekintve nem kizárt, hogy szimbolikus jelentésük volt a testdíszeknek, ám sokkal valószínűbb, hogy gyógyászati és terápiás céllal alkalmazták őket: ezt az elméletet az akupunktúrás pontoknál talált tetoválások is alátámasztják.

A jégembert a legtöbben vadászként ismerik, ám egy időben elterjedt a rézműves teória is, amelyet hajának magas arzén- és réztartalmára, valamint fejlett eszközeire, például rézbaltájára hivatkozva próbáltak igazolni. Az újabb kutatások a bőrben és a körmök alatt kevesebb arzént találtak, így ezt a hipotézist a szakemberek többsége ma már elveti, noha vitathatatlan tény, hogy a jobbkezes Ötzi hatékony és leleményes eszközkészítő lehetett.

Ami az öltözékét illeti, mindennapi viselete megfelelt kora divatjának. Halálakor medvebőrből készült fejfedőt hordott, ruháit háziasított birka-, marha- és kecskebőrből készítette (a felhasznált alapanyagok között vadállatok is szerepeltek). Nadrágja az amerikai indiánokéhoz hasonlóan különálló lábszárelemekből készült, amelyeket borjúbőrszíj rögzített, cipőtalpát barna medve bőréből, valamit szarvasbőrből készítette.

Gazdag eszköztárában tőrt, kaparóeszközt, fúrásra alkalmas vékony hegyet, két faragott nyílhegyet és egy igen értékes rézfejszét is felfedeztek. Ötzi volt a történelem legkorábbi ismert „pénztárcájának” tulajdonosa, noha az erszény lényegében csak egy kisebb méretű bőrtáska, benne apróbb tárgyalakkal, valamint egy amuletthez hasonlatos kődarabbal. A tűzgyújtáshoz nélkülözhetetlen kovakövei egy nagyobb, 40-75 kilométeres sugarú körből származtak, ezért valószínűtlen, hogy a jégember remete lett volna. Ha a csereügyletek lebonyolításában nem is vett részt, de a beszerzéshez szükséges, „megfelelő személyekkel” mindenképpen kapcsolatban kellett állnia. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A 45 éves korában elhalálozott jégember rekonstrukciójaAz ősember mindennapi eszköztára tőrrel, kaparóval, nyílhegyekkel és talajfúróval (Wikipedia / Wierer, U., Arrighi, S., Bertola, S., Kaufmann, G., Baumgarten, B., Pedrotti, A., Pernter, P. and Pelegrin, J. / CC BY-SA 4.0)Az értékes rézbalta, amelyet a gyilkos mégsem vitt magával (Wikipedia / Bullenwächter / CC BY 3.0)Pirossal jelölve Ötzi megtalálásának pontos helye (Wikipedia / Kogo / GFDL)A jégmúmia arcaÖtzi a vizsgálatokat végző kutatókkal

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár