2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fényűzéstől a jelöletlen sírig – a hajukból meggazdagodott Sutherland nővérek tragikus története

2018. január 4. 16:37

A Sutherland nővérek a 19. század végi USA-ban különleges látványosságnak számítottak. Egyediségüket azonban nem valamilyen testi defektus adta, amelyen a tömeg szívesen élte ki alantas érdeklődését: Victoria, Sarah, Isabella, Naomi, Dora, Grace és Mary fején összesen több mint 11 méter haj díszelgett, vagyis egy lányra átlagosan 160 centiméternyi jutott.

A lányok 1845 és 1865 között születtek egy New York államban, Niagara megyében található pulykafarmon, Cambriában. Édesanyjuk különösen ragaszkodott lányai hajkoronájához, ezért nem is engedte nekik, hogy levágassák azt. Egy szörnyű szagú kenőccsel kente a hajukat, amelyről úgy vélte, erőssé és vastaggá teszi azt. A lányokat emiatt folyamatosan kigúnyolták az iskolában, anyjuk szavával azonban nem szegülhettek szembe.

Mielőtt híressé váltak volna, a lányok hangszereken játszottak és énekeltek, és bár népszerűek voltak, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy sikerüket nem zenei tudásuknak, hanem rendkívüli hajkoronájuknak köszönhetik. Édesapjuk figyelte meg, hogy különösen a nők vannak oda a tincseikért.

Amikor az anya 1867-ben meghalt, édesapjuk rukkolt elő az ötlettel: mi lenne, ha a hajukat arra használnák, hogy meggazdagodjanak. Nem sokkal később cirkuszok és freak show-k ügynökei kopogtattak Sutherlandék ajtaján. 1882-ben a nővérek aláírtak egy szerződést a W. W. Coles Colossal Shows-zal, két évvel később pedig csatlakoztak a Barnum and Bailey’s Greatest Show on Earth nevű társulathoz, „a világ hét legszebb csodája” néven. Méltóságteljes megjelenésükkel, istennőszerű eleganciájukkal az ő fellépésüket jóval nagyobb tisztelettel követte a cirkuszi közönség, mint a bohócokát vagy a törpékét. Fellépéseiken többek között egyházi zenét játszottak és történeteket meséltek.

Apjuk azonban a család bevételeinek megtöbbszörözésére törekedett. Az édesanya kenőcsének sikerét felidézve úgy döntött, kifejleszt egy hajnövesztő szert. A korban a legtöbb nő olyan hajat szeretett volna, mint a Sutherland lányoknak volt, ez ugyanis az egészség, az erő és a nőiesség szimbóluma volt, és szinte mágikus erővel ruházta fel viselőjét társai szemében. Az apa a cirkuszból meggazdagodott James Bailey egyik rokonával társulva létrehozta a Sutherland Sisters Corporationt. Egy évvel később megjelent a piacon a Sutherland lányok nevével fémjelzett hajnövesztő szer, amely az apa álmainak megfelelően fordulópontot jelentett a család életében. Villámgyorsan meggazdagodtak, és időről időre címlapra kerültek. Az 1880-as évek közepén már alig tehettek meg néhány lépést úgy az utcán, hogy nem lihegtek a nyakukban rajongók.

A legrövidebb, mintegy 90 centis haja a legidősebb nővérnek, Sarahnak volt, aki ezért a fotózásokon mindig ült. Olykor a többiek is, amikor pedig nem, akkor sem álltak teljesen egyenesen, hogy a közönség azt hihesse, a földig ér a hajuk. Victoriának ilyesmire nem volt szüksége, miután több mint 210 centis hajkoronával rendelkezett. Naomi általában összefogta a haját, hogy aztán amikor kiengedte, közel 170 centis hajzuhatag omoljon alá. A legfiatalabb lány, Mary mentális zavarokkal küzdött, amiért több orvos és pap is a haját okolta.

A hajnövesztőt nem adták olcsón: 0,5-1,5 dollárba került egy üveggel, ami az 1880-as évek Amerikájában megfelelt egy átlagos heti bérnek. Persze, mint Coco Chanel egy alkalommal kifejtette, ha olcsón adta volna az általa készített ruhákat, senki sem vette volna komolyan. A nővérek nagyon jól tudták, ha a felsőbb rétegek elismerésére és pénzére vágynak, nem adhatják olcsón a terméket. A lányok üzletasszonnyá vedlettek át, és az országot járva saját magukon mutatták be a hajnövesztőt. Az emberek pedig megőrültek értük.

A szegény sorból indult nővérek fényűző életvitelt kezdtek folytatni. 1893-ban összeköltöztek, miután szülővárosukban, Cambriában építtettek egy hatalmas villát. A 14 szobás épület tornyaival, kupoláival és márványfürdőszobáival kívülről és belülről is úgy nézett ki, mint egy királyi kastély. Háziállataikat elkényeztették: egyénre szabott ruhákat adtak rájuk, ha pedig valamelyik meghalt, nagyszabású temetésen búcsúztak tőlük, miután gyászjelentést jelentettek meg az újságokban. A nővérek fényűző társasági eseményeket rendeztek otthonukban, és mindegyiküknek külön szobalánya volt arra, hogy lefekvés előtt kibontsa és megfésülje a hajukat. Megjelent az életükben az alkohol és a kábítószer, egyre több lett köztük a konfliktus, és a szerelmi háromszögek is megkeserítették az életüket. Míg magukról a kifogástalan keresztények képét sugározták, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a valóság ennek ellentmond.

Törvényszerű volt, hogy a nővérek előbb-utóbb elveszítik a közönség jóindulatát. Közben Naomit már 1893-ban, 40 éves korában elvesztették, ami komoly törést jelentett az életükben. Csak egyikük házasodott meg: Victoria 50 éves korában hozzáment egy 19 éves fiúhoz, ám három évvel később meghalt. Mary végül elmegyógyintézetben kötött ki.

A nővérek hajnövesztő szere az 1920-as években vesztette el végleg varázsát, amikor a rövid bubifrizura jött divatba. A három életben maradt nővér utolsó útja Hollywoodba vezetett, ahova abban a reményben mentek, hogy eladják a sztorijukat. Az utazás azonban tragédiába torkollott, miután a nővérek balesetet szenvedtek, amelynek során Dora meghalt. 1931-re Mary és Grace anyagi helyzete már annyira siralmas volt, hogy ételvásárlásra is alig volt pénzük. 1938-ban az üres kúria porig égett a nővérek személyes tárgyaival és dokumentumaival együtt. Mary 1939-ben halt meg, Grace hét évvel később. Mindkettőjüket jelöletlen sírban temették el. 

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár