2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félénk félmosolytól a fogsorvillantásig: nagy nevetések a 20. század fényképein

2021. március 6. 16:11 Múlt-kor

Az érzelmek történetének kutatása nem egyszerű feladat. Az érzelmek ugyanis történetileg láthatatlanok, az öröm vagy a bánat nem érhető tetten a szövegekben, csupán annak megnyilvánulásai formáit vizsgálhatjuk. A pozitív és negatív érzések sokkal egyértelműbben jelennek meg a fényképeken, amelyek felhasználása a történelemkönyvektől a fotóterápiáig nagyon sokféle területet fed le. A Fortepan fotóiból készült válogatásunkban a múlt század vidám arcai változatos élethelyzetekben elevenednek meg.

A fotózás kezdetben a művészeti és kulturális elit kiváltsága volt, aztán a 20. század folyamán a fényképezőgép-birtoklás szélesebb körben is egyre könnyebben elérhetővé vált az átlagemberek számára is. Az amatőr vagy hobbi fényképezés megjelenése a fényképek mennyiségét és a lencsevégre kapott jelenetek sokszínűségét is növelte.

A merev műtermi fényképezéshez képest az amatőr fotózás elterjedése a családok intim tereibe és hétköznapjaiba engedett bepillantást és sokkal érzelemgazdagabb felvételek is születtek.  A 20. század családi fényképalbumaiban a portrék, zsánerképek szereplői különféle érzelmeket mutatnak és a felvételek szemlélőjéből is érzelmeket váltanak ki.

Érzelmeink széles skáláját vagyunk képesek az arcunk segítségével kifejezni. Az alapvetőnek vélt érzelmek tudományos meghatározása arckifejezések azonosításán át történik. Számos pszichológiai kísérlet alapul azon, milyen érzelmeket olvasnak le az emberek az eléjük tett arcképekről és milyen tényezők befolyásolják érzékelésüket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Cholnoky Jenő földrajztudós a Szikra gazdaság szőlészetében tréfálkozott,1910. (Fortepan/Cholnoky Tamás)A fürdőző öröme (Fortepan/Székelyi Péter), 1912. Elegáns felszabadultság (Fortepan/Kurutz Márton)Férfi mulatság, 1915. (Fortepan/Fortepan)Egyforma mosolyok, 1930. (Fortepan/Beney Endre és felesége)A vadászok öröme, 1930. (Fortepan/Párdányi Miklós)Első világháborús ápolónő kiskutyával, 1917. (Fortepan/Fortepan)Csónakban, 1935. (Fortepan/MZSL/Ofner Károly)Boldogság nyáron, 1920. (Fortepan/Fortepan)Boldogság télen, 1920. (Fortepan/Saly Noémi)És ősszel is, 1920. (Fortepan/Fortepan)A Magyar Királyi Folyamőrség matrózai, 1928. (Fortepan/Beták Róbert)Gödi könyöklők, 1930. (Fortepan/Szávoszt-Vass Dániel)Érzelmek széles skálája az arcokon, 1939. (Fortepan/Magyar Bálint)Balatonon, önfeledten, 1940. (Fortepan/Csontos Péter)Az ’50-es évek vidám munkásai, 1952. (Fortepan/Baráth Endre)Mutatványos vidámság, 1956. (Fortepan/Nagy Gyula)Ürgefogás, 1959. (Fortepan/Mészáros Zoltán)Teliszájjal, 1963. (Fortepan/Fortepan)Fogsorvillantás, 1972. (Fortepan/Fortepan)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár