2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Évtizedeken át őrizte a Beatles legkényesebb titkait a zenekar hű titkárnője

2021. május 28. 08:33 Múlt-kor

Tinédzser lányok milliói tartották a világ legszerencsésebb emberének. Több mint tíz éven át dolgozott a földkerekség legnépszerűbb zenekarának, ám ezalatt nem adott ki sikamlós információkat az együttes tagjairól, később pedig teljesen elzárkózott a nyilvánosságtól. Freda Kelly több mint negyvenévnyi hallgatás után, 2013-ban felfedte régóta őrzött titkát, amiről családtagjain és néhány munkatársán kívül senki sem tudott: 1961 és 1972 között ő volt a The Beatles titkárnője.

Freda Kelly
Freda Kelly liverpooli irodájában 1971 januárjában

Pince a zöldségpiaccal szemben

Freda Kelly Liverpoolban született 1944-ben. Mindössze másfél éves volt, amikor édesanyja rákban meghalt, ezután édesapja nevelte, aki élete végéig féltve szerette lányát. Freda tizenhat évesen, a család rozzant anyagi helyzete miatt hagyta ott az iskolát, és gépírónőként helyezkedett el, élete azonban hamarosan gyökeres fordulatot vett.

Egy ártatlan meghívással kezdődött minden. 1961-ban egy napon két munkatársa elvitte ebédelni egy olyan helyre, ahol korábban még nem járt: a Cavern Club pincéjébe, amely éppen egy zöldségpiaccal szemben feküdt. Fredát a zárt levegőjű helyiségben terjengő szagok eltántorították volna a helytől, ha a klubban aznap játszó zenekar nem tesz rá mély benyomást. Ekkor látta először játszani a Beatlest. Freda innentől kezdve a Cavern Club törzsvendége, a Beatles koncertjeinek lelkes látogatója lett, és hamarosan a Beatles Fan Club élén találta magát.

A világhírnévtől ekkoriban még távol álló zenekar tagjai a koncertek után rendszeresen leültek beszélgetni a közönséggel. A lány persze mindegyik fiúba beleszeretett, időről időre változott az éppen aktuális preferenciája. Emlékei szerint Paul McCartney volt a legkedvesebb, George Harrisont csendes, elmélkedő embernek ismerte meg, John Lennon pedig igazi hangulatemberként viselkedett. Még nem Ringo Starr, hanem a Beatles legnagyobb vesztese, a nők által körülrajongott, jóképű Pete Best volt az együttes dobosa. Ekkor még senki sem gondolta, hogy csak néhány hónapnak kell eltelnie, és tinédzserlányok tízezrei fognak sikongatni a zenekar koncertjein.

1962 elején Brian Epstein, Liverpool legnagyobb, egyéb tartós fogyasztási cikkeket is árusító lemezboltjának tulajdonosa felfigyelt a Beatlesre, és a zenekar menedzsere lett. Mivel éppen egy titkárnőre volt szüksége, és látta, hogy Freda rendszeres látogatója a banda fellépéseinek, felajánlotta neki a posztot. A lány persze nem sokat gondolkodott azon, hogy elfogadja-e az állást, amelynek révén folyamatosan a kedvenc együttese közelében lehetett.

Ezt azonban valahogyan be kellett adnia az őt a széltől is óvó édesapjának, ami nem ígérkezett könnyű menetnek. A 17 éves lány végül azt a taktikát választotta, hogy egy alkalommal csak úgy mellékesen, foghegyről odavetette édesapjának, hogy hétfőn kezd az új munkahelyén.

A lányát egyedül nevelő férfi persze azonnal visszakérdezett: „Van ennek valami köze a Beatles-hez?” Fredának válaszolnia sem kellett. A nézése is elég volt ahhoz, hogy az apa a kezében lévő teáscsészét egy erélyes mozdulattal az asztalra helyezze, nem hagyva kétséget afelől, mi a véleménye lánya lépéséről. Lányának kifejtette, hogy az állás egy évig sem fog tartani, Freda azonban meg volt róla győződve, hogy ennél jóval hosszabb munkaviszonyra számíthat. Bízott kedvenc együttesében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A Beatles 1964 körül (b-j): Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison (1943-2001) és John Lennon (1940-1980)Rendőrök próbálnak visszatartani megvadult Beatles-rajongókat 1964-benRingo Starr (b) otthon a szüleivel, 1964.Paul McCartney a liverpooli Cavern Clubban, 1963.Freda Kelly a történetét feldolgozó film premierjén, 2013. március 9.A Beatles tagjai Brian Epsteinnel (k) egy párizsi hotelszobában, 1964.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár