2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Először léphet be a nagyközönség a világ egyik legrégebbi könyvtárába

2016. június 17. 10:40 MTI

Először léphet be a nagyközönség a világ egyik legrégebbi, az elmúlt négy évben nagyszabású munkálatokkal helyreállított könyvtárába Marokkóban. A könyvtár helyreállításának költségeit egy kuvaiti bank adományából finanszírozták.

A Fez óvárosában lévő bibliotékát 859-ben alapította egy tehetős muzulmán asszony, Fatima al-Fihri. Az egyetemet és mecsetet is magába foglaló Al-Karavijjin-komplexumhoz tartozó könyvtár történelmi kincsként számon tartott, egyedülálló iszlám kéziratoknak ad otthont. Az épületet az óvárosi rész 27 másik történelmi helyszínével együtt nyitották meg. A helyreállítási munkálatok összköltsége 30 millió dollár (8,4 milliárd forint) volt.

A könyvtárban található egy kiállítótér, amelyben az értékes kéziratok sorakoznak, egy olvasószoba, egy konferenciaterem, egy kézirat-restauráló laboratórium, a ritka könyvek gyűjteménye és egy apró múzeum, amely az épületegyüttes történetét mutatja be.

A marokkói kulturális minisztérium 2012-ben bízta meg Aziza Chaouni marokkói-kanadai építészt a könyvtár helyreállításával, aminek költségeit egy kuvaiti bank adományából finanszírozták. Fatima al-Fihri annak idején uralkodói engedéllyel építtetett mecsetet közössége számára. A templomot később egyetemmé alakították - idézte fel a Morocco World News portál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár