2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Előkerült az első Holdra szállást megörökítő kamera

2015. február 10. 14:53 MTI

Több mint 45 évvel az Apollo-11 Holdra szállása után Washingtonban kiállították az űrhajósok által hazahozott ajándékokat, köztük a landolást megörökítő kamerát.

Neil Armstrong

Az értékes tárgyakat a 2012-ben elhunyt Neil Armstrong özvegye találta meg egy vászontáskában egy szekrény kitakarítása közben. A váratlan leletről 2013 júniusában tájékoztatta a washingtoni National Air and Space Museumot, ahol a napokban nyílt meg az emléktárgyakat bemutató időszaki kiállítás.

A tárgyak között található az a 16 mm-es kamera, amely felvételt készített az űrhajósokat a Hold körüli pályáról az égitest felszínére szállító holdkomp leereszkedéséről, majd Neil Armstrong első lépéseiről a Hold felszínén.

A film kivétele után a kamerát elvileg holdkompon kellett volna hagyni, amelyet az űrhajósok visszaszállítása után lecsatoltak az űrhajóról, de Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins úgy döntött, hogy magukkal visznek néhány emléket, köztük a felvevőkészüléket. Régi gyakorlat ez az űrhajósok körében, amelyet nemrég törvényileg is engedélyeztek - magyarázta Allan Needell, a National Air and Space Museum kurátora.

A táska más felszereléseket is rejtett, például egy hevedert, amelyet Armstrong pihenés közben használt lábai felfüggesztésére. A legendás űrhajós családja egyelőre kölcsönadta az anyagot a múzeumnak, de ígéretet tett arra, hogy később oda is adományozza azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár