2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ellenség a baloldalon - így működött a Horthy-korszak politikai rendőrsége

2015. szeptember 29. 14:05 MTI

A Horthy-korszak politikai rendőrségének történetéről átfogó képet nyújtó kötet jelent meg Ellenség a baloldalon címmel Varga Krisztián történész, rendőr százados tollából a Jaffa Kiadó gondozásában. A szerző elmondta, hogy a fizikai bántalmazás általában elválaszthatatlan a korszak rendőrségeinek vizsgálatától, hiszen a verés egész Európában és az Egyesült Államokban is bevett rendvédelmi gyakorlat volt. Úgy véli azonban, annak meghatározása, hogy egy adott állam politikai rendőrsége kit bántalmaz, rendszer-specifikusnak tekinthető. Kiemelte, hogy a Horthy-korszakban a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód leképezte a különféle társadalmi osztályokhoz való viszonyt is.

A szerző elmondta: a szóban forgó időszak állambiztonsági szerveinek munkáját feldolgozó monográfia a rendszerváltást megelőzően született legutóbb, Hollós Ervin meglehetősen ideologikus, ugyanakkor megkerülhetetlen munkája 1971-ben jelent meg Rendőrség, csendőrség, VKF 2. címmel. Varga Krisztián 8-10 éve kezdett el foglalkozni a témával, amikor az Állambiztonsági Szolgálati Történeti Levéltárában (ÁBTL) kezébe került a Wayand Tibor egykori magyar királyi detektívfelügyelő II. világháború után született vallomásait tartalmazó dosszié. A visszaemlékezés a Horthy-rendszer politikai rendőrségének működéséről szólt.

"A legfontosabb tanulság számomra az, hogy minden korszak politikai rendőrsége tulajdonképpen leképezi magát a politikát, az adott rendszer államberendezkedését is" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a Horthy-rendszer jellegzetességei - a végrehajtás túlsúlya a törvényhozáshoz képest, valamint a végrehajtó apparátus egyfajta önjárósága - mind kimutathatók az időszak politikai rendőrségének működésében.

Varga Krisztián szerint a korszak politikai rendőrségénél a módszerek és eszközök tekintetében hasonlóság figyelhető meg a későbbi kommunista irányítású állambiztonsági szolgálatok gyakorlatához képest. Az 1920-as és 1930-as években ugyanúgy alkalmazták a besúgókat, a telefon lehallgatást és levélcenzúrát, mint ahogy a kommunista uralom alatt, emellett a Horthy-korszakban is bevett gyakorlat volt az őrizetbevett személyek kényszervallatása, verése.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Horthy-rendszer politikai rendőrsége sosem vált totalitárius erőszakszervezetté, hiszen maga az általa védett politikai berendezkedés sem volt totalitárius. És bár szervezetileg folyamatosan bővült - a korszak végére a kezdeti néhány tíz fős állomány közel 200 fősre hízott -, sosem alakult át olyan jellegű túlbürokratizált szervezetté sem, mint "népi demokratikus" utódszervezetei.

Varga Krisztián elmondta, hogy a fizikai bántalmazás általában elválaszthatatlan a korszak rendőrségeinek vizsgálatától, hiszen a verés egész Európában és az Egyesült Államokban is bevett rendvédelmi gyakorlat volt. Úgy véli azonban, annak meghatározása, hogy egy adott állam politikai rendőrsége kit bántalmaz, rendszer-specifikusnak tekinthető. Kiemelte, hogy a Horthy-korszakban a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód leképezte a különféle társadalmi osztályokhoz való viszonyt is. Míg egy kommunista gyanúval őrizetbe vett munkás szinte biztosan kegyetlen verést kapott, ugyanazon okból bevitt középosztálybeli diplomás "úriember" - legyen bármennyire ismert kommunista, mint például Rákosi Mátyás - elkerülhette a fizikai bántalmazást.

A Horthy-rendszer alatt a városokban aktív rendőrség és a vidéket felügyelő csendőrség között a politikai ügyek felgöngyölítése terén sajátos vetélkedés alakult ki, amely szemléletbeli különbözőségekre is visszavezethető. A nem csupán a kommunisták, hanem minden baloldali szervezkedés - így például a törvényesen működő szociáldemokrata párt - ellen szigorúan fellépő csendőrséget mint katonai őrstestületet a rendvédelem mellett társadalmi kérdések "megoldására" is bevetették, szabadjára engedve ezzel bizonyos militarista elképzeléseket - véli Varga Krisztián.

"Ha a siker fokmérőjének azt tekintjük, hogy az állambiztonsági szervek mennyire tudják fenntartani az adott rendszer struktúráit, az elit hatalmát, akkor mindenképpen sikeresnek nevezhető a Horthy-korszak politikai rendőrségének munkája" - hangsúlyozta a kutató. A Horthy-rendszer politikai rendőrségének munkájába és működésébe betekintő kötetet csütörtökön mutatják be Budapesten, a szerzővel Müller Rolf történész beszélget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Felvonulás a budai várban (Fortepan)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár