2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Elhunyt Michael Collins, az első holdraszállás „elfeledett űrhajósa”

2021. április 29. 11:53 MTI

Életének 91. évében rákban meghalt Michael Collins amerikai asztronauta, az Apollo–11 legénységének tagja – közölte családja szerdán.

Michael Collins

Az elfeledett űrhajósként emlegetett Collins 1969-ben, a Hold meghódítása során az égitest felszínére le nem szálló parancsnoki modul pilótája volt, és Hold körüli pályán körözve várta, hogy társai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin befejezzék történelmi felderítő útjukat az égitesten.

Nevét egy 2,4 kilométeres kráter őrzi a Holdon, illetve egy, az égitestről visszahozott, a Földön addig ismeretlen ásvány, az armalcolit.

Családja életvidám, bölcs és kötelességtudó emberként emlékezett meg Collinsról, aki élemedett kora ellenére az elmúlt években az Apollo veteránjainak legaktívabb tagja volt.

„Mike mindig méltósággal és alázattal viselte az élet kihívásait, köztük ezt az utolsó kihívást is” – írták.

Steve Jurczyk, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA igazgatója szerint az Egyesült Államok igazi úttörőt veszített el. Collins ott volt, mikor Amerika megtette az első lépéseket a világűrben, lelke pedig kísérni fogja utódait az új horizontok felé – idézte a National Public Radio amerikai közszolgálati rádió a honlapján a tisztségviselőt.

Collins 1930. október 31-én született Rómában katonai családban. Édesapja akkoriban az Egyesült Államok katonai attaséja volt Olaszországban. Collins elvégezte a West Point Katonai Akadémiát, majd a légierő pilótája lett. A hatvanas években több órát töltött az űrben a Gemini-program keretében.

Űrhajós pályafutását 1970 januárjában fejezte be, hogy a közéletben bizonyíthassa sokoldalúságát. Richard Nixon elnöksége alatt egy időre a külügyminisztérium sajtófőnöke, majd a Smithsonian Intézet repülési és űrhajózási múzeumának igazgatója lett. Később az üzleti élet és az írás felé fordult.

Collins 1957-ben vette feleségül Patricia May Finnigant, három gyerekük született.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Collins 2011-ben
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár