2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Egy New York-i múzeumban bukkant fel egy nácik által 1933-ban elkobzott festmény

2019. október 25. 17:51 MTI

Egy New York állambeli múzeumban találta meg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Gari Melchers (1860-1932) amerikai festő Tél című képét, amelyet 1933-ban koboztak el a nácik Rudolf Mosse zsidó lapkiadótól.

Tél
Kép forrása: bbc.com

A Korcsolyázók és Hó címen is ismert festményt 1900-ban, a Nagy Berlini Művészeti Vásáron vásárolta Rudolf Mosse. A képet a műgyűjtő többi műkincsével együtt 1933-ban kobozták el a nácik, azután, hogy a család külföldre menekült az üldöztetés elől.

A nácik a Rudolf Lepke aukciósházat bízták meg a Mosse-gyűjtemény felszámolásával. Bartlett Arkell üzletember 1934-ben vásárolta a festményt egy New York-i galériától, amely ismeretlen módon jutott a birtokába.

A Canajoharie-ban található Arkell Múzeum közölte, hogy semmit sem tudtak a műalkotás eredetéről, és a múzeum le is mondott a festményhez fűződő minden jogáról.

Az FBI szeptember 10-én foglalta le a képet, amelyet Mosse örököseinek fognak átadni. A Mosse-gyűjtemény visszaszerzésére tett erőfeszítések 2017-ben kaptak lendületet, amikor az örökösök partneri kapcsolatra léptek a Berlini Szabad Egyetemmel, és közösen létrehozták a Mosse Art Research Initiative-ot.

A kezdeményezés honlapja szerint ez az első eset, hogy német intézmények együttműködnek a nácizmus üldözötteinek leszármazottaival egy "public-private" partnerség keretében.

Gari Melchers német bevándorlók gyermekeként született Detroitban, szülei is képzőművészek voltak. A legszívesebben vidéki életképeket festett, híresek a missouri parlament és a Kongresszusi Könyvtár falait díszítő festményei.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kép forrása: origo.hu / AP / U.S. Attorney's Office
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár