2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Csaknem tízszeres áron kelt el az eredeti Star Wars-forgatókönyv, amely még eltitkolta Darth Vader kilétét

2021. május 7. 11:17 MTI

A becsült ár csaknem tízszereséért, 23 ezer fontért (9,5 millió forintért) kelt el az első Star Wars-trilógiában Darth Vadert alakító, tavaly elhunyt David Prowse A birodalom visszavág című epizódhoz készült forgatókönyvpéldánya.

A színész forgatókönyvpéldányát, amelynek minden lapján szerepel a Vader felirat, eredetileg 2500-4000 fontra (1-1,7 millió forintra) becsülték, de az East Bristol Auctions keddi angliai árverésén 23 ezer fontot adott érte egy licitáló - adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió.

Annak idején a szerepet fekete sisakban játszó Prowse helyett egy másik színész, James Earl Jones szájából hangzott el a híres sor, amit Darth Vader a filmben Luke Skywalkernek mondott: „Én vagyok az apád”.

Prowse forgatókönyvében nem szerepelt ez a mondat, a színésznek sem árulták el a forgatáson ezt a dramaturgiai fordulatot, a példányában az állt helyette, hogy „Luke, mi leszünk a leghatalmasabbak a galaxisban. Mindent megkaphatsz, amit csak akartál...ne ellenkezz...ez a sorsod”.

A forgatókönyv hozta a legnagyobb bevételt az aukción, amelynek teljes bevétele végül 400 ezer font (166 millió forint) lett.

Darth Vader sisakját a The Guardian brit napilap honlapja szerint 2200 fontért (909 ezer forintért) vásárolták meg, a becsült ár több mint ötszöröséért, Alec Guinness aláírt fotóját pedig, amelyen Obi-Wan Kenobi jelmezében szerepel, 3100 fontért (1,3 millió forintért) vette meg egy rajongó. A híres jedi fénykard egy prototípusáért pedig 9000 fontot (3,7 millió forintot) fizettek az aukción. A Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher aláírt fotója is 11 ezer fontért (4,5 millió forintért) talált gazdára.

A licitáláson 15 ezer fontért (6,2 millió forintért) elkelt a Luke-ot játszó Mark Hamill fotója, melynek különlegessége, hogy Hamill azt Prowse számára így dedikálta: „Davidnek - Te örökké Vader apa leszel számomra”.

Az aukciót szervező Andy Stowe elmondta, hogy az árverésbe kétezer külföldi licitáló kapcsolódott be.

Az aukció bevételéből a brit Alzheimer Kutató Intézet részesült, mivel a halála előtt egy évtizeden át Alzheimer-kórban szenvedő sztár családja úgy döntött, hogy ezzel támogatja az intézet kutatásait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár