2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt Darth Vader eredeti megformálója, David Prowse

2020. november 30. 11:57 MTI

Nyolcvanöt éves korában szombaton meghalt David Prowse brit színész, Darth Vader megszemélyesítője az első Csillagok háborúja trilógiában – közölte a színész ügynöksége.

Az Erő sötét oldala és a közlekedésbiztonság

“Nagy sajnálattal és szívszorító szomorúsággal tölt el minket és rajongók millióit szerte a világon, amikor bejelentjük, hogy ügyfelünk, Dave Prowse, a Brit Birodalom Rendjének tagja, 85 éves korában elhunyt” – írták Twitteren-üzenetükben. A tájékoztatás szerint a brit színészt rövid betegséget követően érte a halál.

Prowse az angliai Bristolban született, fiatalkorában súlyemeléssel foglalkozott, amely sportban számos bajnokságot nyert. Hollywoodban eleinte, készülve a színészi életre, testépítőként dolgozott. Feladata a színészek felkészítése volt a szerepekre.

Ő segítette az amerikai Christopher Reeve-et is Superman filmbeli alakításához. Prowse később maga is színésznek állt, számos horrorfilmben kapott szerepet. George Lucas rendező és producer felkérte Chewbacca és Darth Vader szerepére a Csillagok háborújában.

A The Guardian című brit lap azt írta, hogy a színész azért választotta Vader nagyúr szerepét, mert mint mondta, a gonoszra mindenki emlékezik. A film forgatása során többnyire ő alakította Vadert, de az alak nem az ő hangjával szólalt meg erős brit akcentusa miatt. Vadernek James Earl Jones amerikai színész kölcsönözte hangját.

Prowse ismert volt még a Green Cross Man című, brit közlekedésbiztonsági kampányfilmből, amelyben egy hőst alakított, aki a gyerekeknek segített megtanulni, miként kell átkelni az úttesten. A huszonhárom évig tartó (1967-1990) alakítás eredményeképpen II. Erzsébet brit uralkodó a Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta neki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár