2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számos ritkaságra licitálhatnak az érdeklődők a Múzeum Antikvárium árverésén

2024. június 3. 14:45

Páratlan aukciós anyaggal csábítja licitálásra a Múzeum Antikvárium a ritka történelmi és irodalmi emlékek gyűjtőit. A június 6-i árverésen egészen különleges kézirat-gyűjteménnyel jelentkezik az antikvárium, ahol eddig még soha sehol nem publikált versek, elbeszélések és levelek is kalapács alá kerülnek a XX. század eleji-közepi magyar irodalom legnagyobb alakjaitól, Babits Mihálytól, Karinthy Frigyestől, Kosztolányi Dezsőtől, Krúdy Gyulától, Szabó Lőrinctől, Szép Ernőtől, Szomory Dezsőtől és Weöres Sándortól is. A közel háromszázötven tételt számláló, sokrétű és különleges anyagot a szervezők az antikváriák szinte minden területét átfogó kínálatából válogatták össze.

Maradona
Diego Maradona a budapesti Prágai Vencel Sörházban (Kép forrása: Múzeum Antikvárium)

Az eddig még soha nem publikált versek, elbeszélések és levelek közül az érdeklődők licitálhatnak Babits Mihály időskori, megindítóan szép, már a betegsége idején írt levelére, vagy a most előkerült és igazi szenzációnak számító – az akkoriban még csak tizenhétéves gimnazista – Kosztolányi Dezső Széchenyi és Vörösmarty című, negyven oldal hosszúságú pályaművére.

A nyár eleji aukció egy másik kiemelkedő tétele Krúdy Gyula Jobbkéz és balkéz című szellemes elbeszélése. Az árverési anyagból természetesen nem hiányozhatnak a történelmi nagyságok dokumentumai sem, mint például II. Mátyás herceg – a későbbi magyar király – levele Nádasdy Tamásnak 1598-ból, vagy Deák Ferenc bensőséges hangú sorai fogadott lányaihoz, de rendkívüli ritkaságnak számít Széchenyi István 1829-ben kelt sajátkezű levele a Zala folyó „elirányozásával” kapcsolatban. A negyvenöt tételnyi kéziratanyag egyik különleges darabja három 1937-es évjáratú újság, melyek Karinthy Frigyes által megfejtett keresztrejtvényeket foglalnak magukba, vagy Szabó Lőrinc mókás ceruzarajza, aki korát megelőzve alkotta meg a „Pókembert”.

Természetesen a közel 350 tételből álló árverésen sok egyéb ritkaság is kalapács alá kerül. Rendkívüli ritkaságnak számít Székely Aladár fényképe Boncza Bertáról, melyet „Jankának, Dezsőnek és „barátnőmnek” Adyné Csinszka-ként szignál – némi malíciával –, vélhetően Lédának. A kiemelkedően gazdag térkép és metszetkínálat legritkább darabja egy, a szakirodalom által ismeretlen, 1797-re datálható Vasvár képzeletbeli képét ábrázoló metszet. A tematikusan összeállított katalógus könyvei közül kiemelkedik Decsy Sámuel Egyiptom ország rövid historiája című, 1803-ban megjelent könyve, mely bizonyára vevőre talál, hisz az egyébként is ritkán felbukkanó könyvhöz tartozik egy nagyméretű térkép, ami az eddig ismert példányokban nem szerepelt.

A szépirodalmi ritkaságokon kívül az antikvárium júniusi árverésén kalapács alá kerül Diego Maradona, a világbajnok argentin labdarúgó fényképe, mely 1990 őszén készült a budapesti Prágai Vencel Sörházban, de szerepel az aukció tételei között Giuseppe Garibaldi olasz hazafi és tábornok egészalakos portréja is. A periodikák, napilapok, folyóiratok sorában felbukkan a Reform című politikai lap 1848-as nyáreleji „beharangozó” mutatvány lapszáma.

Szintén kiemelkedő darabja a Múzeum Antikvárium aukciójának Az 1838-i pest-budai jeges árvíz lithografált térképe, amely Pestet, Budát és Óbudát ábrázolja​, és jól láthatók rajta azok a magaslatok és az a néhány kisebb terület a pesti belvárosban, ahová az ár elől menekült a lakosság. Pest 4254 házából 2281 összedőlt, 827 megsérült, Budán a 3251​ házból 601 omlott össze és 536 szorult javításra, de a hivatalos adatok utólagos korrekcióra​ szorulnak, például az óbudai zsidóság 22 elpusztult házát egyik statisztikába sem számolták bele.​

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt június 6-án 17 órára a Kossuth Klubba

(1088 Budapest, Múzeum utca 9.)

A Múzeum Antikvárium lehetőséget biztosít a klasszikus vételi és telefonos megbízások számára is.

Az aukció anyaga megtekinthető a Múzeum Antikváriumban (1053 Budapest, Múzeum körút 35.).

Az aukció katalógusa: https://axioart.com/aukcio/2024-06-06/muzeum-antikvarium-44-konyv-kezirat-metszet-terkep-arveres-live/teljes-katalogus

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Székely Aladár fényképe Boncza Bertáról (Kép forrása: Múzeum Antikvárium)Babits Mihály levele (Kép forrása: Múzeum Antikvárium)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár