2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2300 éves ollót és rituálisan elpusztított kardot is rejtett egy németországi kelta sír

2023. május 16. 13:20 Múlt-kor

Német régészek egy kelta eredetű hamvasztásos sír feltárásánál a sírmellékletek között egy „kiemelkedően jó” ollót és egy összehajtott kardot is találtak.

Olló és kard
Kép forrása: Facebook / Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege

A sírból további változatos leletek is előkerültek, többek között egy pajzs egy darabja, egy borotva, egy fibula (ruhakapocs), egy övlánc és egy lándzsahegy is. A kutatók ezek alapján arra következtetnek, hogy egykor egy férfit és egy nőt temettek el ide.

Az i. e. 3–2. században a kontinentális Európában élő kelták elhamvasztották halottaikat, és a hamvakat ingóságaikkal együtt földbe ásott gödrökbe temették.

Az ásatást végző régészcsoport II. világháborús robbanótesteket keresve, véletlenül bukkant a sírra. A nagy érdeklődést kiváltó temetkezésben egy tárgy különösen megragadta a kutatók figyelmét: egy balkezes olló.

 

„Az olló különösen jó állapotban maradt fenn” – mondta Martina Pauli, a Bajor Állami Műemlékvédelmi Hivatal régésze. „Az embernek szinte kedve támad elvágni vele valamit. Elképzelhető, hogy egykor kézművesek használták, például bőrfeldolgozásban vagy gyapjúnyírásra.”

Míg a 12 centiméter hosszú olló a mindennapi élet tartozéka volt, Pauli kiemelte, hogy a fegyverzetet minden valószínűség szerint csatában használták. Hozzátette, jellemző, hogy ilyen módon összehajtott kardokat találjanak kelta sírokban.

A temetkezés előtt a kardot felhevítették és összehajtották, így téve használhatatlanná. Eredeti állapotában 76 centiméter hosszú lehetett.

 

„Különböző értelmezések léteznek erre a gyakorlatra; az egészen hétköznapitól kezdve, miszerint a kard jobb helyen volt a sírban, a kultikus magyarázatokig” – mondta Pauli. „A kard használhatatlanná tételére is különféle okaik lehettek: sírrablások megakadályozása, vagy a visszajáró holtaktól való félelem.”

„A sírmellékletek magas státuszú elhunytakról árulkodnak, akik mellé ilyen értékes fémtárgyakat temettek. A férfi egykor harcos lehetett, a fegyverek legalábbis erre utalnak. A női sírból származó övlánc egy köntöst vagy más ruhát díszített, a fibula pedig egy köpenyt fogott össze a vállnál.”

A leleteket megőrzésre a műemlékvédelmi hivatalba szállították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Facebook / Bayerisches Landesamt für DenkmalpflegeFacebook / Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár