2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arábiai Lawrence tragikus halála után merült csak fel a bukósisakok kötelezővé tétele

2022. október 31. 08:57 Múlt-kor

Thomas Edward Lawrence, vagy más néven Arábiai Lawrence nevét alighanem már mindenki hallotta. Az arab nemzeti mozgalom hőseként számos kalandot élt át, különösen az első világháborúban, volt régész, hírszerző és katona, és már életében akkora hírnévnek örvendett, hogy rejtőzködnie kellett a túlzott érdeklődés elől. A sebesség iránti szenvedélyének is gyakran hódolt, a halálát is egy motorbalesetnek köszönhette. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez a tragikus eset vezetett el a ma már alapfelszerelésnek számító bukósisakok kötelezővé tételéhez.

Arábiai Lawrence
T. E. Lawrence 1918-ban

A kalandvágyó példakép

Arábiai Lawrence 1888-ban látta meg a napvilágot, törvénytelen gyermekként. Az apja egy angol nemes, Sir Thomas Chapman, anyja pedig Sarah Junner, a gyermekeinek a nevelője volt. Régészként és építészként végzett, majd a háború előtt a Közel-Keleten régészeti expedíciókon vett részt, amelyeken lehetősége nyílt elsajátítani az arab nyelvet.

Miután kirobbant az első világháború, önként jelentkezett a brit hadseregbe. A gallipoli partraszállás kudarca után a britek elkezdték támogatni az Oszmán Birodalom területén élő arabok nemzeti mozgalmait, amelyek sikerrel vették fel a harcot az oszmán hadsereggel szemben.

Az arab felkelés sikere eleinte elsősorban a gerilla harcmodornak volt köszönhető, a harcok azonban később kiterjedtebbé váltak. Az Arab-félszigeten folyó csatározások kimerítették az Oszmán Birodalmat, és Fejszál emír, az arab harcosok vezetője, Huszein mekkai serif fia sikeresen foglalta el Medinát, Lawrence pedig a britek összekötőjeként dolgozott mellette.

Emellett azonban Lawrence aktívan harcolt is, egy alkalommal, 1917-ben, török fogságba is esett. (A fogsága nem volt könnyű, mivel a helyi bég katonái alaposan megverték, majd szexuálisan bántalmazták. Néhány szerző ezzel magyarázza Lawrence feltételezett aszexualitását, míg mások ettől függetlenül látens homoszexualitása mellett érvelnek).

A törekvéseit siker koronázta, Fejszál 1918 októberében elfoglalta a szíriai Damaszkuszt is. A nagyhatalmak azonban végül úgy döntöttek, hogy szükségtelen egy önálló arab állam megteremtése, úgyhogy a franciák hamarosan kiebrudalták Fejszált Szíria fővárosából. Később a britek – mintegy kárpótlásul – őt tették meg Irak első királyának.

Lawrence a háborút lezáró békekonferencián Fejszál delegációjának tagjaként az önálló, egységes arab állam létrehozása mellett érvelt, hasztalanul. Ezt követően hazatért, és Winston Churchill mellett dolgozott tanácsadóként a Gyarmatügyi Minisztériumban.

Később álnéven szolgált a Királyi Légierő (RAF) kötelékében, de 1923 februárjában lelepleződött, és csak 1925-ben térhetett vissza. 1926-1928 között két évet töltött Brit Indiában, majd vissza kellett térnie, mert kémkedés gyanújába keveredett. 1935-ig szolgált a RAF kötelékében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lawrence a Brough Superios SS100-asán, amelyet V. George-nak nevezett el.Lawrence legnagyobb szerelme a sebesség volt. Élete során nyolc motorbiciklit is vásárolt.Sir Hugh William Bell Cairns idegsebészCsúnya bukás egy motorversenyen, 1925.Foley kisasszony, a Nemzetközi Hatnapos Megbízhatósági Próba egyik versenyzője a Brooklands versenypályán az angliai Surrey-ben, 1925.A csehszlovák emigráns haderő motoros alakulata Angliában a második világháború idején. Mint látható, rájuk is vonatkoztak a brit hadseregben 1941-től érvényes szabályok a bukósisak kötelező viselésére.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár