2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Szovjetuniót magasztalta Putyin és Medvegyev

2011. november 18. 15:26 MTI

Oroszország az egykori Szovjetunió legjobb értékeire alapozva akarja létrehozni az új Eurázsiai Uniót - jelentette ki csütörtökön az orosz elnök és a miniszterelnök.

Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin a Kremlben második világháborús veteránokkal és nyugdíjasokkal találkozva nosztalgiázott a szovjet időkről, közel két héttel a parlamenti választások előtt.

"Maguk is emlékeznek, milyen szavak kísérték a Szovjetunió összeomlását. Nagyon kemény, szomorú időszak volt. Most azon dolgozunk, hogy új alapokon egyesüljünk, és biztos vagyok benne, hogy ennek az uniónak szép jövője lesz" - hangoztatta Medvegyev.

Medvegyev és Putyin pénteken Moszkvában két szovjet utódállam, Kazahsztán és Fehéroroszország elnökével, Nurszultan Nazarbajevvel és Aljakszandr Lukasenkával az Eurázsiai Unió felé vezető további integrációról készül tárgyalni.

"Azt szeretnénk, ha mindegyik állam, amely csatlakozni akar a Vámunióhoz, a Közös Gazdasági Térséghez és később az Eurázsiai Unióhoz, megfontoltan döntsön erről, hogy később senki se mondhassa, belerángatták őket" - mondta Medvegyev.

Az elképzelés bírálói úgy vélik, az orosz integrációs törekvések célja a "szovjet birodalom" feltámasztása - a Reuters brit hírügynökség szerint ez Putyin ambíciója is. Az oroszok nagy része mindazonáltal szívesen emlékezik a 70-es évek a és 80-as évek elejének Szovjetuniójára a stabilitás és a létbiztonság miatt, amely a szovjet állam 1991-es felbomlásával együtt megszűnt.

Putyin a találkozón úgy vélekedett, a Szovjetunió a "nagy Oroszország" volt, egyben azzal vádolta Mihail Gorbacsov volt szovjet elnököt, hogy "lemondott a hatalomról" 1991-ben. Az orosz kormányfő elmesélte, milyen érzések fogták el a kommunista rendszer bukásakor, amelynek decemberben lesz a 20. évfordulója. Mint mondta, éppen autója kerekét javíttatta, amikor megkérdezték tőle: a Szovjetuniót vagy Oroszországot támogatja-e. Oroszország akkoriban a Szovjetuniót alkotó többi köztársasággal együtt szembeszállt Gorbacsov hatalmával. "Alig hittem a fülemnek, és azt mondtam: hát van közte különbség? Másképpen hívják, de ez (valójában) Oroszország, a "nagy Oroszország" - emlékezett vissza akkori szavaira Putyin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár