2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Befeketednek a csincsorró-múmiák

2015. március 11. 15:02

A magas páratartalom miatt veszélyben vannak a híres chilei csincsorró-múmiák - állapították meg biológusok.

A párás levegő lehetővé teszi a baktériumok szaporodását, ami miatt a múmiák bőre elfeketedik és kocsonyás állagú lesz - kongatta meg a vészharangot a minap a több ezer éves testeket megvizsgáló Ralph Mitchell, a Harvard professor emeritusa.

A csincsorró-múmiák állapotának gyors ütemű romlása az elmúlt tíz évben kezdődött, s mintegy százhúsz, az aricai Tarapacá Egyetemen működő régészeti múzeumban őrzött emberi maradványt érint. Sokáig nem tudták, mi okozza a múmiák bőrének elváltozását és a kocsonyás jelleget, ezért a chilei restaurátorok felkérték Mitchellt és kollégáit, hogy kezdjék el tanulmányozni a tetemek mikroflóráját.

A vizsgálatok rámutattak, hogy a baktériumok nem ősi organizmusokból valók: ezek olyan egyszerű mikroorganizmusok, amelyek normális esetben az emberek bőrén élnek. Mitchell "opportunista" baktériumnak nevezi őket, mivel amint a hőmérséklet és a páratartalom lehetővé teszi, egyből szaporodni kezdenek és megtámadják a bőrt. Így ha a párát és a hőmérsékletet nem sikerül szabályozni, Mitchell szerint "a baktériumok egyszerűen felfalják a múmiákat".

Arica egy kikötőváros Chile legészakibb részében. Meleg, szinte már sivatagos területen fekszik, közel az Atacama-sivataghoz, amely az egyik legszárazabb hely a Földön az Antarktiszon található McMurdo-szárazvölgyek után. A dél-amerikai ország klímaváltozása és a leszálló köd ad magyarázatot arra, hogy miért romlik rohamosan a múmiák állapota. A vizsgálatok szerint a magas páratartalom miatt 21 nap elteltével kezdenek szétesni a testek, amelyeket ideális esetben 40-60 százalékos páratartalom között kellene őrizni.

A csincsorrók egy vadászó-gyűjtögető nép volt, a mai Chile és Peru partjai mentén éltek. 1983-ben felfedezett múmiáik a C14-es kormeghatározás alapján i. e. 5000 körül kerültek nyughelyükre, így - megelőzve az egyiptomi múmiákat - ezek a valaha talált legrégibb emberi múmiák. A csincsorrók nemcsak vezetőiket, hanem az átlagembereket is tartósították.

Az elhunyt testét először szétdarabolták, a bomlandó részeket eltávolították, majd a maradványokat kiszárították. A testrészeket fűvel és hamuval töltötték ki, majd botok segítségével ismét összeillesztették. Ezután hamuból és enyvből pasztát készítettek és újraépítették a testet; erre erősítették a kiszáradt kezeket és lábfejeket. A testet emberi vagy állati bőrrel vonták be, a fejre hajtincset ragasztottak, és az egész tetemet fekete mangánnal és vörös okkerrel kifestették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár