Őrült uralkodók

Arcot kapott a 3700 évvel ezelőtt élt bronzkori nő, Ava

2016. augusztus 1. 14:25

Rekonstruálták egy több mint 3700 évvel ezelőtt élt bronzkori nő arcát. A nő maradványait, többek között koponyáját és fogait Skóciában, az Achavanich nevű, patkó alakú építménynél találták meg a skóciai Caithnessben, 1987-ben. 

Ava koponyája

A nő csontjait, aki az Achavanich rövidítése révén kapta az Ava nevet, Maya Hoole régész irányításával már régóta vizsgálták a kutatók. Ava földi maradványait a vele együtt talált leletekkel együtt a thursói Caithness Horizons őrzik. A bronzkori nőt szokatlan módon egy sziklába vájt üregbe temették. Ava koponyaformája is eltér a megszokottól, amiből a kutatókat arra következtetnek, hogy mesterséges koponyatorzítás révén deformálódott a feje. A szakértők úgy vélik, Ava a haragedényes kultúrához tartozó csoportok egyikéhez tartozhatott, a rövid és kerek formájú koponya ugyanis gyakori volt ezen kultúra népei között, Ava koponyája deformáltságával azonban kissé még közülük is kilóg a sorból.

A csontok felfedezése után végzett vizsgálatok eredményeiből a kutatók arra következhettek, hogy Ava egy 18-22 éves, kaukázusi (értsd: kaukázusi nagyrasszba tartozó) nő lehetett. Az arcrekonstrukciót a Dundee Egyetemen végzett, erre a területre specializálódott Hew Morrison végezte. A művész egy antropológiai formulát használt, hogy meghatározza, hogyan nézhetett ki a hiányzó állkapocs. Az ajkak méretét a fogzománc, valamint a száj szélességének fogak pozíciójából való megmérésével lehetett meghatározni.

A művész egy hatalmas, nagyfelbontású képekből álló adatbázist használt az arcvonások rekonstruálásához. Az egyes vonásokat úgy választotta ki, hogy azok illeszkedjen a koponya anatómiájához. A vonásokat ezt követően egy arcrekonstrukciós szoftver segítségével összeillesztette.

Private Sentinel

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!