2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor Castro forradalmárai elraboltak egy Forma-1-es világbajnokot

2020. február 23. 08:24 Múlt-kor

„A férfinak automata pisztolya volt, és határozott hangon közölte velünk, hogy egy rossz mozdulat és végünk van” – a Forma-1 ötszörös, argentin világbajnoka Juan Manuel Fangio így emlékezett vissza elrablásának első pillanataira.

A fent nevezett pisztolyos úriember, Oscar Lucero Moya 1958. február 23-án lépett akcióba, megszakítva Fangio barátaival folytatott kedélyes társalgását a havannai Lincoln Hotel bárjában. A bőrkabátos fiatalember nyugalomra intette a társaságot, figyelmeztetve őket, hogy balhé esetén mindenkibe golyót ereszt. Lucero Moya Fidel Castro megbízásából kereste fel a szállodát és csupán egyetlen emberért, Fangióért jött. Nem sokkal később az autóversenyző és az őt szorosan követő elrablója, aki a biztonság kedvéért pisztolyának csövét Fangio bordái közé nyomta, a szálloda lobbijához sétált, ahol Lucero Moya pár embere csatlakozott hozzájuk.

Amint a díszes kompánia beszállt a hotel előtt várakozó fekete Plymouth-ba, Moya udvariasabb modorra váltott és elnézést kért Fangiótól az emberrablásért. Moya elmagyarázta Fangiónak, hogy az egész akció azt a célt szolgálja, hogy felhívják a hazai, de leginkább a nemzetközi közvélemény figyelmét a Castro által vezette forradalomra. Moya keresve sem találhatott volna jobb alanyt Havannában: az argentin Fangio igazi sztár volt. A Forma -1 bajnoka azért érkezett Kubába, hogy részt vegyen a kubai nagydíjon.

Az 1958-as Kuba politikai és társadalmi viszonyai feszültek voltak. A Fidel Castro vezette „Július 26-a Mozgalom” gerillái egyre szabadabban mozoghattak vidéken, és tevékenységüket fokozatosan áthelyezték Kuba nagyobb városaira is. Castro célja az volt, hogy megbuktassa a kubai elnök, Fulgencio Batista korrupt és diktatórikus rendszerét. Az emberrablás ötlete egyébként nem a vezértől, hanem annak egyik jobbkezétől, a forradalmárok titkos akcióit vezető Faustino Pereztől származott.

Castróék húzása bejött, a sajtó hamarosan értesült az ügyről és hírt is adott róla. Batista azonnal parancsot adott Havanna átfésülésére, de belbiztonsági emberei képtelenek voltak megtalálni, Fangiót, akit egy lakályos lakásban rejtettek el fogvatartói. Az argentin sztár megfelelő ellátásban részesült, és isten igazából csak egyetlen dologban szenvedett hiányt: nem indulhatott el a versenyen, így a világbajnoki pontversenyben nem gyarapíthatta pontjainak számát. A kormánykerék helyett Fangio kénytelen volt a csatornaváltó potmétert tekergetni és rádión követni a futamot.

Az autóversenyző kalandja a forradalmárokkal még a nagydíj napján véget is ért. Castro emberei éjfél körül kirakták Fangiót a havannai argentin nagykövetség közelében. Az emberrablók még egy levelet is „mellékeltek” a frissen szabadon engedett sztár pilótához, amelyben sajnálatukat fejezték ki, hogy politikai célokra használták fel az argentin szupersztárt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár