Őrült uralkodók

10 tény Malcolm X-ről

2014. augusztus 25. 13:40


Martin Luther King és Malcolm X

1. A Malcolm Little (1925-1965) néven született, Malcolm X-ként ismertté vált fekete nacionalista vezetőt a radikális polgárjogi mozgalom egyik legellentmondásosabb alakjaként tartják számon.

2. Malcolm édesapja 1931-ben hivatalosan közúti balesetben halt meg, valószínűbb azonban, hogy a Fekete Légió nevű terrorszervezet tagjai végeztek vele. Miután Malcolm várandós édesanyját barátja otthagyta, amikor megtudta, hogy gyereket vár, az asszony 1938-ban idegösszeroppanást kapott, és elmegyógyintézetbe került.

3. A szülők nélkül maradt fiú a 40-es években a bűn útjára lépett. Alvilági társai anyai nagyapjától örökölt vöröses haja miatt csak „Detroiti Vörösnek” becézték.

4. Malcolmot 1946-ben lopásért börtönbüntetésre ítélték. A börtönévek alatt csatlakozott az Iszlám Népe nevű szektához, és felvette az ismeretlen afrikai nevét jelképező Malcolm X nevet.

5. Miután 1950-ben a koreai háború ellen tiltakozva levelet írt Harry Truman elnöknek, amelyben kommunistának nevezte magát, az FBI-nál külön aktát nyitottak neki.

6. Malcolm X 1953-es szabadulása után a szervezet egyik fő ideológusa lett. Nézetrendszere szerint a világot a felsőbbrendű feketéknek kell vezetni az ördögnek titulált fehérek helyett.

7. A Malcolm X által kidolgozott eklektikus ideológiának óriási szerepe volt abban, hogy az 50-es évek elején kevesebb mint száztagú szervezetnek a 60-as évek elején már 30 ezer tagja volt.

8. A radikális aktivista két legidősebb lányát a fehér faj nagy ellenségeiről, Attila hun fejedelemről, valamint a mongol Kubiláj kánról nevezte el.

9. A polgárjogi harcos 1964-ben elzarándokolt Mekkába, ahol rádöbbent, hogy csak az iszlám képes felülírni a faji ellentéteket. Nevét El-Hajj Malik El-Shabazzra változtatta.

10. 1965. február 21-én a Malcolm X-et árulónak tekintő Iszlám Népe három tagja egy New Yorkban tartott politikai gyűlés közben – lányai és felesége szeme láttára  – lelőtte az aktivistát. 

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!