2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismét magyar tulajdonba került a Táncsics-börtön

2014. június 20. 15:09 MTI

Visszakerült a magyar állam tulajdonába a budai Várban található egykori Táncsics-börtön, miután pénteken Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója és André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője aláírta a több budapesti ingatlan kölcsönös átruházásáról szóló, Magyarország és az Egyesült Államok között létrejött megállapodást.

A budai Vár egyik legfontosabb építészeti öröksége a Táncsics Mihály utca 9. szám alatti épület, amely magyar történelmi emlékhely, innen szabadították ki a márciusi ifjak 1848. március 15-én Táncsics Mihály (1799-1884) írót, politikust, aki azután 1860-tól 1867-ig újra itt raboskodott. Az épület homlokzatán elhelyezett emléktáblák tanúsága szerint itt tartották fogva Kossuth Lajost (1837-1840,1847-1848), Wesselényi Miklós bárót (1839), Batthyány Lajos grófot (1849), Czuczor Gergelyt (1849), Károlyi István grófot (1849) és Jókai Mórt (1862) is.

A XVIII. században épült kétemeletes barokk stílusú ház egykor a József-kaszárnyának adott otthont. Udvarán emeletes, 1720 körül emelt épület áll a volt lőporraktárral, majd börtönnel. A vaskos falú épületet, a volt lőportornyot Táncsics-börtönnek is szokták nevezni, bár az író nem ott, hanem a főépület egyik utcára néző szobájában raboskodott.

A műemléképület udvarát, a Vár legkeletibb kiszögellését a pazar kilátást nyújtó Erdélyi-bástya öleli körül. Közelében volt az első budavári királyi központ, és valaha állt itt egy középkori lakótorony is, amelynek alapjai az egykori pénzverővel együtt még a föld alatt rejlenek. A Vár legújabb, 25 éves koncepciójában egy kilátótornyot terveztek ide.

A mintegy 1000-1200 négyzetméter hasznos alapterületű ingatlanban a II. világháborút megelőzően a Pénzügyminisztérium hivatala működött, 1948-tól pedig - háborús jóvátétel keretében - az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének tulajdona lett. Az épületet a Függetlenség napján (július 4.) tartott kerti ünnepségen kívül alig használták. A lakóház egy szakasz tengerészgyalogos szálláshelyéül szolgált, az emeleten konditermet rendeztek be.

George W. Bush amerikai elnök 2006. június 21-22-i budapesti látogatásán született elvi egyezség arról, hogy a volt Táncsics-börtön épületegyüttesét ingatlancsere-egyezmény keretében visszaszolgáltatják Magyarországnak. 2006. október 20-án Göncz Kinga külügyminiszter és April Foley nagykövet szándéknyilatkozatot írt alá, amelynek értelmében amerikai kézből magyar tulajdonba kerül az épületegyüttes.

2007. augusztus 13-án az V. kerületi önkormányzat és az amerikai nagykövetség 50 évre szóló közterület-használati szerződést kötött, ez idő alatt a nagykövetség 1,8 millió dollárt fizet az önkormányzatnak. A megállapodás garantálta, hogy az amerikai nagykövetség igényeinek megfelelően alakíthatja ki biztonsági zónáját a Szabadság téren, a belvárosi lakók ugyanakkor visszakapják a Perczel Mór utca egy részét, a Kiss Ernő utcában pedig biztosított lesz a gyalogosforgalom.

Ezzel megnyílt az út az ingatlancseréről szóló megállapodáshoz, amelyet Göncz Kinga és April Foley 2007. szeptember 10-én írt alá. A dokumentum szerint az amerikai fél a Táncsics-börtönt is magában foglaló ingatlant két másik épülettel (Béla király út 1-3., Széchenyi rakpart 12.) együtt visszaadja a magyar államnak, cserébe Magyarország csaknem két és fél milliárd forint értékben átadja és felújítja az amerikai nagykövetség melletti két épületet (Szabadság tér 10. és 11.). Az Országgyűlés 2007. november 19-én fogadta el az ingatlancseréről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt.

2007 novemberében Nagy Gábor Tamás parlamenti képviselő, Budavár polgármestere azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy információja szerint üzleti-építészi körök szervezkednek, hogy luxuslakóparkot építsenek az ingatlanfejlesztők az egykori értékes budavári börtön területre. 2008 márciusában a polgármester által felkért nemzetközi szaktekintélyekből álló grémium nemzeti emlékhely kialakítását, 2009-ben pedig a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSA), mint a szólásszabadsággal kapcsolatos és azt ellenző dokumentumok gyűjtője egy leendő Szólásszabadság Háza megvalósítását javasolta az épületben.

A magyar állam által vállalt és csereként szolgáló, a Szabadság téri nagykövetség szomszédságában álló bécsi szecessziós stílusú épületkomplexum teljes körű átépítése elhúzódott a hosszadalmas beszerzési eljárások (miközben többször változtak az amerikai biztonsági követelmények), valamint az első kivitelező csődje miatt. A 2010-es kormányváltás után felgyorsult a rekonstrukció, a helyszíni munkálatok 2012 májusában megkezdődtek. A feszített ütemű szerkezetépítés eredményeként 2013. május 30-án Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet bokrétaünnepségen vette át a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően felújított épületegyüttest, amelynek használatba vételét követően újra magyar tulajdonba kerül két másik ingatlan mellett a történelmi jelentőségű egykori budavári Táncsics-börtön.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!