2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtett erődöt találtak az Alcatraz alatt

2014. február 28. 16:54

Meglepő felfedezést tettek a héten az Amerika leghírhedtebb börtönét kutató szakértők: a texasi régészek földalatti radar segítségével az Alcatraz alatt egy polgárháborús katonai erődítményt fedeztek fel, melyről hosszú idő óta úgy tudták, hogy teljes egészében megsemmisült.

A San Francisco-öböl szigete egykor az Alcatraz-erődnek adott otthont. Miután az 1840-es években San Franciscót az aranyláz következtében kalandorok tízezrei szállták meg, a sziget a katonaság fennhatósága alá került. Az amerikai hadsereg az 1850-es évek végétől kezdte a katonai foglyokat ide zárni, s a sziget fokozatosan erőddé épült. Az erődítményt távoli fekvése miatt a polgárháború idején (1861-1865) nem érte találat, s alig zajlott a közelében összecsapás, így a szövetségi kormány unionista szökevények és konföderációs szimpatizánsok börtönévé alakította át a szigetet.

Kilátás a szigetről

Geológusok radar segítségével megtalálták az erődítmény egykori épületeit, falait és alagútjait, amelyek még a központi börtönépület 1915-ös építése előttről származtak. " Az Alcatraz-erőd 1850 és 1907 közötti időszakban állt fenn" - magyarázta Mark Everett texasi geológus. Az erődítmény maradványai megközelíthetetlenek a ma is álló börtönépületek miatt, hiszen azok alatt helyezkednek el, azonban a régészek bizakodnak abban, hogy valamilyen módon hamarosan megkezdhetik az ásatásokat. Úgy vélik, a legfontosabb régészeti leletek a börtönudvar alatt lehetnek.

Az egykori börtön udvara

"Egy harántárkot találtunk, amely az épületek közti udvar alatt található, s egészen a tengerig vezetett, biztosítva a sziget védelmét. A régi fényképeken még látható, azonban ma már teljesen a föld alatt van" - mondta Everett, aki szerint hat méter magas falak vannak eltemetve a mélyben.

Katonák az ágyú előtt 1868-ban

A kutató a Houston Chronicle-nak elmondta, hogy a közeli Yosemita Nemzeti Parktól keresték meg őket, hogy kutassák fel a polgárháborús erőd maradványait ama speciális földalatti radarjaik segítségével, amelyekkel az olajat is kutatják. Ezek elektromágneses jeleket küldenek a földbe, amelyek a különböző anyagokról visszaverődve informálják a kutatókat a mélyben lévő szerkezeti adottságokról. A szakemberek így ma már azt is tudják, hogy a fal betonszerkezete európai eredetű, s valószínűleg az öreg kontinensről hozhatták a hozzávaló cementet.

 
1903-as kép az erődről
Az erőd később a szövetségi kormányzattal a földkérdés miatt összetűzésbe kerülő indiánok ideiglenes otthonává vált. A századfordulón pedig azon amerikai dezertőrök kerültek a börtön falai közé, akik a spanyol-amerikai háború és a kínai boxerlázadás idején tagadták meg a szolgálatot.
 

Az Alcatrazzal kapcsolatos további érdekességeket ide kattintva találhat

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár