2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nők voltak az első barlangrajz-készítők

2013. október 16. 08:51

Többségében a szebbik nem tagjai készítették a legkorábbi barlangrajzokat - sugallja egy új kutatás, amely kéznyomatok alapján jutott erre a következtetésre. A legtöbb kutató eddig úgy gondolta, az őskori művészek férfiak voltak, így ez a kutatás évtizedes régészeti dogmát borít fel.

Dean Snow, a Pennsylvania Állami Egyetem régésze franciaországi és spanyolországi barlangok rajzait elemezte kutatása során. Az archeológus a rajzok mellett talált kéznyomokat összehasonlítva úgy vélekedett, hogy az őskori művészek háromnegyede – bármennyire is meglepő – nő volt.

A régészek eddig több száz kéznyomot találtak világszerte a barlangok falain. Mivel ezeken sok nagyvad – bölény, rénszarvas, lovak, gyapjús mamutok – szerepel, a kutatók azt feltételezték, hogy az alkotók bizonyára maguk a (férfi) vadászok voltak, akik így akarták megörökíteni tetteiket, vagy mert – varázserőt tulajdonítva rajzaiknak – növelni kívánták vadászataik sikerességét.

„A legtöbb vadászó-gyűjtögető társadalomban a férfiak vadásztak. Sok esetben azonban a nők cipelték a táborba a húst, s őket legalább annyire foglalkoztatta a vadászat sikere, mint a férfiakat” – fejtette ki Snow. A régész több mint egy évtizede kezdte el kutatni az ősi kéznyomok titkát, mikor találkozott John Manning munkájával. A brit biológus korábban felfedezte, hogy a nők és férfiak keze az ujjaik hosszában különbözik egymástól: a nők gyűrűs- és mutatóujja nagyjából ugyanakkora, míg a férfiak gyűrűsujja nagyobb a mutatóujjnál.

Egy nappal a tanulmány elolvasása után került Snow kezébe egy 40 éves könyv, amelynek belső borítóján a híres dél-franciaországi Pech Merle barlangban talált barlangrajz és egy színes kéznyom található. Snow felismerte: Manning tanulmánya alapján biztosan női kéz látható a képen.

Az American Antiquity című folyóiratban közölt tanulmányában Snow több száz, az európai barlangokban talált kéznyomot vett górcső alá, legtöbbjük azonban túlságosan elmosódott és fakó volt ahhoz, hogy elemezni lehessen. Snow végül 32 olyan rajzot talált (ebből tizenhatot a spanyolországi El Castillo barlangból), amely elég éles volt: ezekből 24 bizonyult női kéznek, azaz a vizsgált rajzok háromnegyedét nők készítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár