2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Reagan is beszállt volna a falklandi háborúba

2012. július 6. 10:39

Bár hivatalosan semleges állam volt, az Argentína és Nagy-Britannia között eszkalálódó 1982-es falklandi háború idején az Egyesült Államok felajánlotta volna egy hadihajóját, amennyiben a brit Királyi Haditengerészet elveszítené egyik repülőgép-anyahajóját - közölte az USA volt haditengerészeti minisztere.


John Lehman az amerikai Haditengerészeti Intézetben tartott előadásában elmondta: Lehman és Caspar Weinberger védelmi miniszter is azon az állásponton volt, hogy támogatni kell Margaret Thatcher brit miniszterelnök kormányát a legendás amerikai hadihajó, a USS Iwo Jima felajánlásával. Ronald Reagan amerikai elnök áldását adta a javaslatra, mint mondta: „Adjatok meg mindent, amire Maggienek szüksége van”.

Ekkor a brit Királyi Haditengerészet két hajót, a HMS Invincible-t és a HMS Hermest küldte a Falkland-szigetekhez. A kérés nem hivatalos úton a britektől jött, a terv kidolgozásában pedig James “Ace” Lyons, a 2. amerikai flotta parancsnoka volt a szigetország segítségére arra az esetre, ha az Invincible vagy a Hermes elveszne. Ráadásul az amerikaiak azt is felajánlották, hogy a hajón amerikai legénység szolgáljon, segítendő brit társaikat.

Erre végül nem került sor, de abban a szakértők egyetértenek, hogy az Iwo Jima jól szolgálta volna a britek háborús erőfeszítéseit, mivel méretében és funkcióiban is hasonlított az Invincible-re. „Habár a Hermes nagyobb volt, s több képességgel rendelkezett, az amerikai hajó betölthette volna az általuk hátrahagyott űrt” – magyarázta Eric Wertheim szakíró.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár