2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kováts Mihály huszár ezredesre emlékeztek Karcagon

2012. május 13. 10:20 MTI

Kováts Mihályra, az amerikai függetlenségi háborúban hősi halált halt magyar származású huszár ezredesre emlékeztek pénteken szülővárosában, Karcagon.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete ünnepi köszöntőjében arról beszélt: előző nap ünnepelték az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulóját, de éppen Kováts ezredes példája mutatja, hogy a két nép közötti kötelékek ennél jóval hosszabb időre nyúlnak vissza.

Kováts Mihály hazáját egy eszméért, a szabadság eszméjéért hagyta el. Azt tartják, amikor tudomást szerzett az amerikai függetlenségi háború kitöréséről, levelet írt Benjamin Franklinnek, a Függetlenségi Nyilatkozatot elfogadó tizenhárom észak-amerikai egyesült tartomány franciaországi követének, és felajánlotta a segítségét a harcolóknak - idézte fel a diplomata. A magyar katonaember Amerikába érve megszervezte, kiképezte és csatába vezette az első lovassági alakulatot - mondta a nagykövet.

1779. május 11-én egy lovascsapatot vezetett Dél-Karolinában, hogy visszafoglalják a britektől Charleston városát, amikor 55 évesen lelőtték - emlékeztetett halálának körülményeire, hozzátéve: amikor először hallott Kováts Mihály történetéről, azonnal kötelességének érezte, hogy részt vegyen a karcagi megemlékezésen.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Kováts Mihály nevét ápoló helyi egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy egy rendkívüli életutat befutó karcagi előtt tisztelegnek. Napjainkban is elismerésre méltó dolognak számít eljutni Amerikába, ott helytállni, több mint 200 évvel ezelőtt ez a tett azonban még nagyobb teljesítménynek számított - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a huszár ezredes Amerikában részese volt több olyan küzdelemnek, amelynek a kimenetelét kilátástalannak ítélték meg, de a harcot mindig vállalta, a kunokra jellemző makacssággal és tetterővel. A karcagi katona példája a jelenkornak azt is üzeni, hogy igazi emberi teljesítményt, akkor is, ha több száz éve történt, elismerik a későbbi generációk - hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Kováts Mihály emlékének méltó ápolására 1991-ben alakult baráti egyesület Karcagon. Akkor határozták el, hogy 1992 májusától minden esztendőben emlékünnepséget tartanak, és az egyik helyi iskolát Kováts Mihályról nevezik el. 2004-ben a Clevelandi Magyar Történelmi Társulat a legendás huszártiszt szobrát adományozta a nagykunsági városnak. A szobor, amely a Kováts Mihály nevét viselő általános iskolában kapott helyet, kicsinyített mása annak az alkotásnak, amely Magyarország washingtoni nagykövetségének kertjében áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!