2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtervezett lehetett Wallenberg budapesti missziója

2012. március 19. 16:18 MTI

A II. világháború alatt budapesti zsidókat mentő Raoul Wallenberg svéd diplomata megbízatása valószínűleg korántsem volt annyira véletlenszerű, mint azt korábban gondolták - közölte hétfőn új eredményekre hivatkozva két amerikai kutató.

Susanne Berger és Vadim Birstein elmondásuk szerint olyan új anyagokra bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy Wallenbergnek már azt megelőzően kiterjedt kapcsolatai voltak svéd döntéshozókkal és a magyar ellenállással, hogy 1944-ben Budapestre küldték.

Wallenberg "nem valami zöldfülű, naiv fickó volt, aki a semmiből kezdte (akcióját) Budapesten - mondta Berger az AP hírügynökségnek - Úgy tűnik, hogy bizonyos körökből nagyon erős nyomás volt tapasztalható (kinevezése érdekében)".

Wallenberg több ezer zsidót mentett meg a deportálástól a vészkorszak idején a magyar fővárosban. A svéd diplomata 1945 januárjában eltűnt, miután a szovjet Vörös Hadsereg letartóztatta. Moszkva soha nem indokolta meg hivatalosan, hogy miért vették őrizetbe a férfit.

Wallenberg diplomáciai kiküldetése valójában fedőtevékenység volt, a férfit az amerikai Háborús Menekültek Bizottsága bízta meg a budapesti zsidók megmentésére irányuló misszióval. Berger és Birstein tavaly olyan naplóbejegyzésekhez és egyéb dokumentumokhoz jutott hozzá Ullein-Reviczky Antal magyar diplomata lányától, amelyek megdönteni látszanak azt a széles körben osztott nézetet, miszerint elsősorban a véletlennek köszönhető, hogy személy szerint Wallenberget bízták meg a feladattal.

Ullein-Reviczky a magyar ellenállás kulcsfigurája volt, és amerikai és brit hírszerzési kapcsolatokkal is rendelkezett. 1943-ból és 1944-ből származó stockholmi és budapesti vendéglistái és különböző társadalmi eseményekkel kapcsolatos feljegyzései szerint Wallenberg sok időt töltött olyan befolyásos személyek társaságában, akik lehetővé tehették budapesti kinevezését.

Ezen személyek közé tartozott Christian Günther svéd külügyminiszter és Erik Boheman, a külügyminisztérium kereskedelmi irodájának vezetője is. Wallenberg olyan magas rangú magyar politikusokkal és üzletemberekkel is találkozgatott, akik Berger szerint "a náciellenes érzelmű személyek magját" képezték az országban.

"Mindez minden bizonnyal felkeltette a szovjetek figyelmét - írták a kutatók közleményükben - Nagyon valószínű, hogy a stockholmi és magyarországi szovjet hírszerzők részletesen beszámoltak Moszkvának Raoul Wallenberg 1943 és 1945 közötti tevékenységéről". Wallenberget állítólag 1947-ben kivégezték, ez azonban mindeddig nem nyert bizonyítást, miután sem földi maradványai, sem halotti bizonyítványa nem került elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár